Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αποτελεσματική εξόρυξη πετρελαίου: υπερβολοειδές αντί του τρυπανιού


Ρώσοι επιστήμονες έχουν εφεύρει ένα ριζικά νέο τρόπο εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο νέος τρόπος παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής από το υπέδαφος περίπου του 90 τοις εκατό των ορυκτών....

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι αντί του τρυπανιού χρησιμοποιείται ακτίνα λέιζερ, η οποία μπορεί να διεισδύσει σε δυσπρόσιτα σημεία. Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα αναβίωσης των ήδη κλειστών πετρελαιοπηγών, στις οποίες είναι αδύνατη η εξόρυξη πετρελαίου με τους παλιούς τρόπους.

Η τεχνολογία των Ρώσων επιστημόνων είναι θεμελιωδώς νέα. Και ανάλογά της στον κόσμο δεν υπάρχουν. Οι σχεδιαστές της υπογραμμίζουν ότι χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, μπορεί να εξάγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα σχεδόν πλήρως. Ενώ σήμερα είναι δυνατή η εξόρυξη μόνο του 30 έως 40% των αποθεμάτων.

Η ακτίνα λέιζερ μπορεί να περάσει μέσα από το πέτρωμα υπό γωνία. Έτσι μπορεί να διεισδύσει σε σημεία, απρόσιτα για τις παραδοσιακές μεθόδους εξόρυξης. Με τη βοήθειά της καθίσταται δυνατή η εξαγωγή όλων των αποθεμάτων από το κοίτασμα, τα οποία σήμερα θεωρούνταν ήδη εξαντλημένα. Άλλο ένα πολύ θετικό γεγονός είναι το ότι η ταχύτητα της εξόρυξης τριπλασιάζεται ή ακόμα και τετραπλασιάζεται. Φυσικά, όλες αυτές οι λεπτομέρειες χρειάζονται οριστική επιβεβαίωση: η τεχνολογία πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη, λέει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν:

- Όλα θα είναι κατανοητά, όταν η μέθοδος δοκιμαστεί σε συνθήκες πραγματικών κοιτασμάτων. Προς το παρόν γίνεται λόγος για μέθοδο εργαστηρίου. Πρέπει να γίνει δοκιμαστική γεώτρηση σε μια πραγματική πετρελαιοπηγή ή αεριοπηγή. Όλα εξαρτιούνται από ένα πράγμα: κατά πόσο είναι οικονομικά προσοδοφόρο αυτό το σχέδιο. Από την ιστορία ξέρουμε πάρα πολλά παραδείγματα τεχνολογίας, με καλά αποτελέσματα σε συνθήκες εργαστηρίου, όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι είτε τεχνολογικά δεν είμαστε έτοιμοι γι΄αυτή, είτε στις συνθήκες πραγματικών κοιτασμάτων η αποδοτικότητα της αποδεικνύεται ριζικά χαμηλότερη. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτές οι τεχνολογίες θα δοκιμαστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες εξόρυξης.


Η χρήση λέιζερ στην εξορυκτική βιομηχανία πριν λίγο καιρό είχαν προτείνει και Αμερικανοί επιστήμονες. Όμως η διαφορά από τη ρωσική τεχνολογία είναι πολύ σημαντική: οι Αμερικανοί σκοπεύουν μόνο να θερμαίνουν με την ακτίνα το πέτρωμα, για τη διευκόλυνση της περαιτέρω γεώτρησης και τη μείωση της φθοράς του εξοπλισμού. Εκτός αυτού, Κατά την άποψη ορισμένων ειδικών, αυτή η τεχνολογία αποτελεί μόνο τρόπο αξιοποίησης των κονδυλιών που χορηγεί το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ειδικοί, ερωτηθέντες από τη «Φωνή της Ρωσίας» είναι σίγουροι ότι στις ρωσικές συνθήκες η νέα τεχνολογία θα είναι περιζήτητη. Εκτός της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της εξόρυξης έχει άλλο ένα πλεονέκτημα – δεν ρυπαίνει το φυσικό περιβάλλον.

Αντρέι Σμιρνόφ

[Πηγή]