.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

«Μαγνήτης» για πετρελαϊκούς κολοσσούς το κοίτασμα στην Καβάλα


Πόλος έλξης μεγάλων ξένων ενεργειακών εταιρειών και επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ έχει γίνει ένα εξαντλημένο, παλιό, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα....

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως τέτοιοι γεωλογικοί ταμιευτήρες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα), πετρελαϊκοί κολοσσοί «σκοτώνονται» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων αλλά και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μεγάλες εταιρείες όπως η ENI, η Edison, η κοινοπραξία των εταιρειών του αγωγού TAP, η σημερινή διαχειρίστρια του παλιού κοιτάσματος Energean Oil μαζί με την ισραηλινή Ratio Oil έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της αποθήκης. Πηγές θέλουν ότι και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ζήτησε πληροφορίες για την υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας.

Με ενέργειες του Γ. Μανιάτη, κατόπιν και συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επισπεύδεται ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση με μακροχρόνια σύμβαση του «ταμιευτήρα». Το δικαίωμα εκμετάλλευσης το έχει η Energean Oil, που έχει και το «οικόπεδο» του Πρίνου. Αυτό λήγει τον Οκτώβριο του 2014. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2013 τον διεθνή διαγωνισμό ώστε με τη λήξη των δικαιωμάτων της Energean Oil να παραχωρηθεί.

Η αξιοποίηση της αποθήκης απαιτεί επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και έχει ιδιαίτερη αξία εν όψει της έλευσης του αγωγού TAP, του αγωγού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.

Παγκοσμίως υπάρχουν 642 υπόγειες αποθήκες με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικά 333 δισ. κυβικών μέτρων, ήτοι το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η Ρωσία με μόλις 24, αλλά υψηλότερης δυναμικότητας έχει το 20% του αποθηκευμένου φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ έχουν 393 κατέχοντας το 1/3 του συνόλου και η Ε.Ε. έχει 126 υπόγειες αποθήκες ενεργούς δυναμικότητας 82,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται νότια της Καβάλας και είναι δίπλα στο «οικόπεδο» του Πρίνου, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα του «Πρίνου», του «βόρειου Πρίνου» και του «Εψιλον». Η χωρητικότητα του «ταμιευτήρα» είναι κοντά στα 1 δισ. κ.μ. Είναι ικανός να καλύψει το 25% ετησίως των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Για την ακρίβεια, αν σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο η εισαγωγή αερίου από τον μεγάλο Ελληνοβουλγαρικό αγωγό οι ποσότητες αρκούν για τέσσερις μήνες.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας είχε ξεκινήσει το 1981. Μέχρι σήμερα έχει βγάλει 847 εκατ. κ.μ. από συνολικά αποθέματα 995 εκατ. κ.μ. Διασυνδέεται με υποθαλάσσιους αγωγούς με τα άλλα κοιτάσματα του Πρίνου αλλά και τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης «Σίγμα» στην Καβάλα.

[Πηγή]