Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η Ολυμπιακή Φλόγα: Πιο ψηλά είναι μόνο τα άστρα (Φωτογκαλερί)


Τελικά έγινε πραγματικότητα – η Ολυμπιακή Φλόγα βρέθηκε στο ανοικτό διάστημα. Οι κοσμοναύτες του ΔΔΣ έλαβαν μέρος στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία. Η μεταφορά του κύριου συμβόλου της Χειμερινής Ολυμπιάδας 2014 στο Σότσι πραγματοποιήθηκε στην τροχιά της Γης....

Τα τηλεοπτικά κανάλια πολλών χωρών μετέδωσαν αυτά τα μοναδικά στιγμιότυπα: ανοίγει η πόρτα της ερευνητικής μονάδας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολέγκ Κότοφ βγαίνει στο διάστημα. Στα χέρια του κρατά την Ολυμπιακή Φλόγα του Σότσι 2014. Την κουνά, μεταφέροντας χαιρετισμούς σε όλους τους κατοίκους της Γης. Λαμβάνει τη σκυτάλη ο μηχανικός του ΔΔΣ Σεργέι Ριαζάνσκι.

Φωτογκαλερί (ΕΔΩ)

Η Ολυμπιακή Φλόγα βρισκόταν στο ανοικτό διάστημα περίπου μια ώρα. Οι κοσμοναύτες τη μετέδωσαν ο ένας στον άλλο μερικές φορές, κάνοντας μικρές παύσεις για να φωτογραφηθούν μαζί με το ΔΔΣ και τη Γη από πίσω. Στη συνέχεια η δάδα επιστράφηκε στο σταθμό. Η λαμπαδηδρομία καταγράφονταν με βιντεοκάμερα που είναι στερεωμένη στο εξωτερικό σημείο του ΔΔΣ.

Η τοποθέτηση της Ολυμπιακής Φλόγας στο ανοικτό διάστημα είναι μια τεχνικά δύσκολη διαδικασία, όπως όλα που σχετίζονται με τις διαστημικές αποστολές. Στο σενάριο αναγράφεται το κάθε ένα δευτερόλεπτο. Όλα τα γεγονότα τα παρακολουθούσαν προσεκτικά στη Γη, στο Κέντρο Ελέγχου των Πτήσεων.

Κατά τη μεταφορά στο ανοικτό διάστημα η δάδα ήταν συνδεδεμένη με καλώδιο ασφαλείας. Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Κότοφ επισήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να μην χαθεί στο διάστημα το σύμβολο των Αγώνων του 2014.

Οποιοδήποτε αντικείμενο, ο οποιοσδήποτε εξοπλισμός, το κάθε ένα εργαλείο, το οποίο μεταφέρεται στο ανοικτό διάστημα, πρέπει να είναι στερεωμένο με ασφάλεια. Διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί, το αφήνεις και πετά μακριά. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι παρόμοιο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Το διαστημικό μέρος της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Η φωτιά στη δάδα δεν είχε ανάψει. Στο ανοικτό διάστημα χωρίς οξυγόνο η φωτιά δεν μπορεί να υπάρξει. Και στο ΔΔΣ δεν την άναψαν για λόγους ασφαλείας. Όμως η συγκριμένη δάδα τελικά θα ανάψει. Από αυτήν στις 7 Φεβρουαρίου του 2014 κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των 22ων Χειμερινών Αγώνων του Σότσι θα ανάψει η φλόγα στον ολυμπιακό βωμό.

Από τον ουρανό στη Γη η δάδα θα επιστρέψει τη Δευτέρα. Εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Σότσι 2014 θα την παραλάβουν από τα χέρια του διοικητή του ΔΔΣ Φιόντορ Γιορτσίχιν, όταν αυτός βγει από την κάψουλα καθόδου του διαστημοπλοίου Σογιούζ.

Σβετλάνα Καλμικόβα

[Πηγή]