Η Ρωσία ελπίζει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου με την ΕΕ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Λαβρόφ....
Με τη σειρά τους, οι Αρχές της Ελλάδας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, του Πρόεδρου και του υπουργού Εξωτερικών έδωσαν διαβεβαιώσεις για φιλία και εταιρική σχέση.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται εντατικά στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού. Φέτος ο αριθμός των Ρώσων, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, υπερέβη το ένα εκατομμύριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η εμβάθυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης της Μόσχας και της Αθήνας θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγουν από τη σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση. Επίσης τόνισε ότι πέρυσι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έφτασε τα 6,5 δισεκ. δολάρια και αυτό αποτελεί πραγματικό ρεκόρ:
- Ελπίζω ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής μας εταιρικής σχέσης μπορεί να συμβάλει πραγματικά στην επίτευξη των στόχων, που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των φαινομένων κρίσης. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις προσπάθειες, υποστηρίζουμε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη διασφάλιση μιας σταθερής ανάπτυξης της χώρας. Αυτό είναι προςτο κοινό μας συμφέρον, δεδομένου του ρόλου της Ελλάδα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη γενικότερα.
Τους Έλληνες δημοσιογράφους ενδιέφερε ιδιαίτερα το θέμα της ιδιωτικοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων από ρωσικές εταιρίες. Εννοούσαν τις μη επιτευχθείσες συμφωνίες μεταξύ της Γκαζπρόμ και της ελληνικής εταιρείας «ΔΕΠΑ». Ο Λαβρόφ απάντησε ότι πρέπει να επιδιώκονται αμοιβαία επωφελείς όροι για την Ελλάδα και τη Ρωσία:
- Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και από τα δυο μέρη να συμφωνίες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση. Είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία, όμως επιδίωξη αποτελέσματος υπάρχει και από τα δυο μέρη. Γι΄αυτό το σκοπό πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες, οι οποίες θα ικανοποιούσαν και την ελληνική πλευρά, και τους εν δυνάμει Ρώσους επενδυτές.
Εκτός των διμερών σχέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας συζήτησαν τα διεθνή θέματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας, υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε τη σημασία της Διάσκεψης «Γενεύη 2». Είναι αλήθεια ότι την ειρηνευτική διάσκεψη θέλουν να την ματαιώσουν, είπε στον ομόλογό του ο Ρώσος υπουργός. Μάλιστα όχι μόνο τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και κάποια γειτονικά κράτη.
Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δυο υπουργοί υπόγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την πραγματοποίηση διασταυρωμένου Έτους Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς και σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2014-2016. Όπως είπε ο Σεργκεϊ Λαβρόφ, η Μόσχα και η Αθήνα δεν επέλεξαν τυχαία την αυτή τριετή περίοδο. Αυτό δείχνει το βάθος των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Εκτός αυτού, η Μόσχα υπολογίζει ότι η Αθήνα θα βοηθήσει να βγουν από το αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την άμβλυνση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ΕΕ. Γι΄αυτό το σκοπό τα δύο κράτη υπόγραψαν Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα της διακίνησης των πολιτών.
Ξένια Μέλνικοβα
[Πηγή]