.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Επιδημία πολιομυελίτιδας στη Συρία

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στον Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) εξαιτίας επιδημίας πολιομυελίτιδας στη Συρία καθώς όπως αναφέρεται η εξάπλωση της ασθένειας μπορεί να αποτελέσει απειλή για εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή....

Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στους λαρθομενάστες έχοντας εισάγει από τον Μάρτιο του 2013, το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα στην προγραμματισμένη του δράση για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στον Έβρο.

Μόνο που ο Έβρος αποτελεί μια εκ των εισόδων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα με τα νησιά του Αιγαίου να αποτελούν τώρα τη νέα πύλη εισόδου. Και εκεί δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη δράση για εφαρμογή του εμβολίου, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα να είναι ιδιαιτέρα μεγάλος.

Όπως εκτιμά ο WHO η νόσος ενδέχεται να μεταφέρθηκε στη Συρία από τους αντάρτες μισθοφόρους από περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Μέχρι σήμερα η επιδημία δείχνει να εξαπλώνεται στη βορειοανατολική Συρία. Τουλάχιστον 22 παιδιά στην επαρχία Deir al-Zor που συνορεύει με το Ιράκ έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχοντας υποστεί μερική παράλυση

«Ο ιός ήρθε στη Συρία μέσω ξηράς κάτι που σημαίνει ότι η εξάπλωσή του δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο μέρος της Συρίας αλλά μια πολύ ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Bruce Aylward του προγράμματος WHO για την πολιομυελίτιδα ενώ πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ότι ο ιός ήρθε από το Πακιστάν ενώ βρέθηκε σε λήμματα στο Κάιρο τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και στο Ισραήλ τον Απρίλιο, τόσο στη δυτική όχθη όσο και στη Γάζα. Το γεγονός αυτό βάζει όλη τη Μέση Ανατολή σε μεγάλο κίνδυνο».

Είναι άγνωστο τι μέτρα υγειονομικής κάλυψης προβλέπονται για τους λαθρομετανάστες οι οποίοι κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου κάθε μήνα ενώ είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς αποτελούν πρόσφυγες από τη Συρία ιδιαίτερα από περιοχές που έχει χτυπήσει η επιδημία.

Στα μέτρα που έχει πάρει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα περιλαμβάνονται:

- Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της Οξείας Χαλαρής Παράλυσης – Πολιομυελίτιδας

- Εντατικοποίηση της συμπληρωματικής εργαστηριακής επιτήρησης δειγμάτων κοπράνων σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κλπ).

- Εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής επιτήρησης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων.

- Εντατικοποίηση του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έναντι της πολιομυελίτιδας, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι αθίγγανοι, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.

- Ενημέρωση των Πρεσβειών των χωρών, όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα, για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους, προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa), και έκδοση οδηγιών για εμβολιασμό των ταξιδιωτών από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας.

[Πηγή]