Εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενα για τους επιστήμονες μυστικά κρύβει μια άγνωστη ως πριν από μερικές μέρες σπηλιά που εντόπισαν, ακολουθώντας τα ίχνη μαρτυριών των ντόπιων, ερασιτέχνες εξερευνητές, στις Τρεις Εκκλησιές, στα νότια της Κρήτης....
Ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, μοναδικής ομορφιάς και διαστάσεων, που τους άφησε άφωνους μόλις διέσχισαν το στενό άνοιγμά του και βρέθηκαν μπροστά σε μια υπόγεια σκοτεινή λίμνη με ένα μικρό "νησί", που κρατούσε για χιλιετίες κρυφή την ύπαρξή της "σμιλεμένη" από τα κύματα και τη διάβρωση του νερού.
Ο Σταύρος Καλογιαννάκης και τα αδέρφια του Στέλιος και Μανόλης, μαζί με τους φίλους και κατοίκους της περιοχής Γιώργο Αναστασάκη, Βαγγέλη Σκανδαλάκη και Γιάννη Ανδρουλάκη, διάβηκαν τις πύλες ενός μοναδικού υπόγειου κόσμου από ένα στενό άνοιγμα μέσω θαλάσσης, αντικρίζοντας κάτι που θα χαραχτεί για πάντα στις μνήμες τους…
Η αποστολή
«Μας το είχε πει ένας ντόπιος από τις Τρεις Εκκλησιές στον Κουδουμά και καθώς είμαστε λάτρεις της περιπέτειας αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε το σπήλαιο», μας διηγήθηκε ο Μανόλης Καλογιαννάκης.
Την πρώτη φορά δεν είχαν καταφέρει να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, έχοντας μαζί τους μόνο έναν ερασιτεχνικό φακό. Αυτήν τη φορά όμως είχαν φροντίσει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, και με αποσκευές την πείρα, τη διάθεση, τις γνώσεις για μια τέτοια περιπέτεια και βεβαίως τηρώντας τα απαραίτητα για την περίπτωση μέτρα ασφαλείας, τα τρία αδέρφια με τους φίλους τους κατάφεραν να αντικρίσουν το μαγικό υπόγειο κόσμο.
«Χαζέψαμε»
«Η σπηλιά είναι τεράστια. Φανταστείτε ότι ακόμα και με τους τρεις προβολείς μεγάλης ισχύος που είχαμε μαζί μας ήταν αδύνατον να δούμε τη σπηλιά σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Χαζέψαμε κυριολεκτικά», μας περιέγραψε ο Μανόλης, ακόμα ενθουσιασμένος από την ανακάλυψη. «Είδαμε μια σπηλιά μήκους 7,5 μέτρων και ύψους περί τα 30, με δύο τεράστιους βράχους να λούζονται από το νερό της υπόγειας λίμνης. Τόσο μεγάλης που μπορείς να τη διασχίσεις με βάρκα. Υπολογίζουμε ότι το μικρότερο βάθος της είναι στα δύο μέτρα και το μεγαλύτερο στα 15!».
Δύο είσοδοι
Η σπηλιά, όπως διαπίστωσαν οι ερασιτέχνες εξερευνητές, έχει δυο εισόδους. Η μια είναι ένα στενό άνοιγμα από την πλευρά της θάλασσας, η οποία προσεγγίζεται με βάρκα, από το οποίο μπήκαν μέσα οι νεαροί φίλοι κάνοντας καταρρίχηση με σκοινιά. Η δεύτερη είναι υποθαλάσσια, με ένα τούνελ στο βυθό μήκους είκοσι μέτρων, σε βάθος δέκα μέτρων, το οποίο βγάζει στη θάλασσα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σπηλιά διαθέτει τεράστιες στοές, οι οποίες φαίνεται να επικοινωνούν με άλλες σπηλιές, όμως οι εξερευνητές δεν μπόρεσαν να τις προσεγγίσουν και να τις δουν, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς σπηλαιοκαταδύτες με εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Δαιδαλώδη τούνελ, σπηλιές μέσα στη σπηλιά και ένα σκηνικό τόσο απίστευτο όσο μόνο η φύση μετά από κόπους αιώνων ολάκερων μπορεί να δημιουργήσει προκάλεσαν δέος στα τρία αδέρφια και τους συνοδοιπόρους τους σε αυτή την περιπέτεια.
Έκπληξη
Αν και η σπηλιά δε διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντούτοις είναι ένα πραγματικό μνημείο που χρήζει περαιτέρω εξερεύνησης από ειδικούς. «Μας έκανε εντύπωση το μέγεθος της σπηλιάς», μας εξήγησε ο Μανόλης. «Θεωρούμε ότι το βουνό ολάκερο είναι κούφιο». Η περιπέτεια είχε όμως μια ακόμα έκπληξη για να τους ανταμείψει για την προσπάθειά τους. Την ανακάλυψη μιας σιαγόνας από φώκια, όπως διαπίστωσαν μελετώντας το εύρημα! Οι ερασιτέχνες εξερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτήν τη φορά με τη βοήθεια των Κρητικών μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, σε μια αποστολή που ήδη προγραμματίζεται.
Άγνωστη ακόμα και από τους ειδικούς
Η σπηλιά είναι άγνωστη και φυσικά ανεξερεύνητη, όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας κ. Καλούστ Παραγκαμιάν. Ο ίδιος δε θέλησε να κάνει εκτιμήσεις χωρίς να την επισκεφτεί, όμως εκ πρώτης όψεως, με βάση τις περιγραφές και το φωτογραφικό υλικό, μπορεί να ορίσει το γεωλογικό σχηματισμό ως ένα ενάλιο σπήλαιο λίγο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας διαμορφωμένο και από τη δράση των κυμάτων. Τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά και η εικόνα που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακή. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η σπηλιά δεν είχε ως τα σήμερα εντοπιστεί, απουσιάζοντας και από το μεγαλειώδες έργο του Ελευθέριου Πλατάκη.
Ο μεγάλος αυτός Κρητικός σπηλαιολόγος, ιδρυτής του τμήματος Κρήτης της Σπηλαιολογικής Εταιρείας, εξερεύνησε, κατέγραψε και αποτύπωσε 53.175 σπήλαια σε όλη την Κρήτη, όπως μας εξήγησε ο κ. Παραγκαμιάν, στα δυο βιβλία με τίτλο "Σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές της Κρήτης". Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά του στην επιστήμη ήταν ανιδιοτελής, καθώς εκτός των άλλων είχε στείλει χιλιάδες επιστολές παντού στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να συντάξει τον κατάλογό του χωρίς να πάρει ούτε δεκάρα, ακόμα και για τα γραμματόσημα!
Του Σταύρου Μουντουφάρη
neakriti.gr
Το είδαμε εδώ