.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

“Προϊστορικές” πίτες με συνταγή επτά χιλιάδων χρόνων


“Προϊστορικές” πίτες ή αλλιώς “πιτούλκες”, κατά την τοπική ονομασία, θα φτιάξουν τις επόμενες μέρες από δημητριακά, όσπρια, νερό και ζωικά λίπη μαθητές δημοτικού αλλά και ενήλικες δίπλα στο χώρο των ανασκαφών του νεολιθικού οικισμού της Αυγής Καστοριάς....

Η συνταγή είναι επτά χιλιάδων χρόνων αν και οι ακριβείς δοσολογίες των συστατικών δεν είναι γνωστές. Ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα έχει καταλήξει στα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του τόπου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λάξευαν τα λίθινα εργαλεία τους και έψηναν τα
αγγεία όπου μαγείρευαν περίφημους χυλούς.

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου μαθητές δημοτικού σχολείου, οι γονείς τους και οι επισκέπτες θα μπορούν, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, να χρησιμοποιήσουν τα λίθινα εργαλεία που η επιστημονική ομάδα διαμόρφωσε κατάλληλα, να κοπανήσουν τα δημητριακά και τα όσπρια με τους τριπτήρες, τα τριβεία και τα λίθινα γουδιά για να φτιάξουν αλεύρι, να ζυμώσουν τον πηλό με τους αργίλους που συγκέντρωσαν οι αρχαιολόγοι ώστε να φτιάξουν αγγεία και σκεύη. Στη συνέχεια θα ανοίξουν λάκκους στο χώμα και θα ανάψουν φωτιά τόσο για να ψήσουν τις “προϊστορικές” πίτες πάνω στα πέτρινα σκεύη όσο και για να “κάψουν” τα αγγεία που θα φιλοξενήσουν γνωστές νοστιμιές αλλά και καινούριους πειραματισμούς με τη βοήθεια ενός νέου σεφ.

“Ο λόγος που το κάνουμε όλο αυτό είναι ένας και μοναδικός: θέλουμε να μοιραστούμε με το κοινό όλη την πληροφορία που έχει προκύψει από την αρχαιολογική έρευνα μετά την διαδικασία της αρχαιολογικής σκαπάνης. Η ομορφιά κρύβεται στη γνώση πίσω από τα αντικείμενα που έρχονται στο φως και η πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται μαζί τους είναι παγκόσμιο κοινωνικό αγαθό” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Ανασκαφών Αυγής, Γεωργία Στρατούλη. Η ίδια διευκρινίζει ότι οι δράσεις που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς, έχουν θέμα τη νεολιθική τροφή και ειδικότερα τον εξοπλισμό της προϊστορικής κουζίνας αλλά και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν.


“Είναι”, όπως λέει, “μια καλή ευκαιρία να αναδειχτεί το κοινό παρελθόν των πρώτων αγροτικών κοινωνιών πάνω στη βάση των τεχνικών ανάπτυξης φαγητού. Μέσω, αυτού, άλλωστε, οι πρώτες κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονταν”.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές για την παρασκευή του φαγητού, σε αυτές έχουν ενσωματωθεί εμπειρίες χιλιετιών ενώ είναι γνωστό ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνταν πριν από επτά χιλιάδες χρόνια ήταν δημητριακά, όσπρια, ζωικά λίπη και βότανα της ελληνικής φύσης. Στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται θα συμμετέχουν επίσης ένας σεφ αλλά και οι επισκέπτες που θα πειραματιστούν με νέες γεύσεις που θα “συνοδεύσουν” γευστικά τις πίτες. “Θα έρθουν άνθρωποι που θα φέρουν μαζί τους ακόμη και τις λίθινες πλάκες με τις οποίες έψηναν φαγητά οι πρόγονοί τους. Αυτές μάλιστα είναι τόσο πολύτιμες που οι κάτοχοί τους ποτέ δεν τις δανείζουν ενώ τις χειρίζονται πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο ή τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού” τονίζει η κ. Στρατούλη.

Δεν παραλείπει, τέλος, να προτρέψει όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνονται σε μια προσπάθεια μετάδοσης γνώσης αλλά και ψυχαγωγίας εν μέσω δύσκολων καιρών.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ