Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η Σαουδική Αραβία πρότεινε στον Putin να εγκαταλείψει την στήριξη του Assad

Ηχηρό όχι από τον Vladimir Putin

Μία από τις πλέον απρόσμενες εξελίξεις των τελευταίων ημερών αφορά την πρόταση που δέχθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin από τη Σαουδική Αραβία για την υπογραφή μεγάλης συμφωνίας πώλησης όπλων....
με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη της συμμαχίας με τη Συρία και την απόσυρση της στήριξης προς τον Assad και τον Συριακό στρατό.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ρώσων στη Συρία είναι τόσο μεγάλα που η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας μόνο ως αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί.. αν και σίγουρα κατευθυνόμενη από τις Η.Π.Α. Είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος «χαμένος» από την εγκατάλειψη της στήριξης του Συριακού στρατού θα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας – η Gazprom. Αν ποτέ συνέβαινε κάτι αντίστοιχο, η Gazprom θα έχανε το ενεργειακό της μονοπώλιο στην Ευρώπη καθώς το Qatar θα έπαιρνε τη θέση της Gazprom και της Ρωσίας ως μονοπωλιακός προμηθευτής φυσικού αερίου στην γηραιά ήπειρο.

Πέρα από αυτό το σημαντικότατο σκέλος, η διαφαινόμενη αποξένωση Ρωσίας – Η.Π.Α, έπειτα από την ακύρωση της συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν στη Μόσχα, δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε ένα ηχηρότατο όχι..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, o Vladimir Putin συναντήθηκε στις 31 Ιουλίου με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Bandar bin Sultan, με τη Μόσχα και το Riyadh να μην δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από διπλωματική πηγή.

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντρών στο Κρεμλίνο, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος εξήγησε στον Πρόεδρο της Ρωσίας, ότι το Riyadh είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, σε μία περίοδο όπου οι Η.Π.Α «απομακρύνονται» από αυτήν. Ο Bandar πρότεινε, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή, την αγορά όπλων αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, και την σημαντική αύξηση των επενδύσεων στη ρωσική χώρα.

«Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διαβεβαίωσε τον Putin ότι το νέο καθεστώς στη Συρία θα βρίσκεται εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας, δίχως να επιτραπεί η υπογραφή συμφωνίας που θα καταστήσει ικανή οποιαδήποτε χώρα του Περσικού Κόλπου να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Συρία στην Ευρώπη», δήλωσε ο διπλωμάτης.

[Πηγή]