Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ετσι παρακολουθούσε η NSA την Ελλάδα: Επιχειρήσεις «Powel» και «Klondyke»

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ

Κρίση (και...) στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για παρακολούθηση της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ από την NSA,....
ενώ έντονη είναι πλέον η φημολογία ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την δράση των πρακτόρων της NSA στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων μέσω της Vodafone από το 2004 μέχρι το 2008.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Snowden, το προσωπικό που ασχολείται με την Ε.Ε. έφτανε το 2010 στους 90 ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλεκτρονικοί και χειριστές της ειδικής κεραίας.

Η κωδική ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ονομαζόταν «Powel», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής πρεσβείας ήταν «Klondyke» (το όνομα μια μικρής πόλης που ίδρυσαν χρυσοθήρες το 1900).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.

Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Για τα δεδομένα του ΥΠΕΞ και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η παραπάνω ανακοίνωση είνα ιδιαίτερα σκληρή και σίγουρα η Ελλάδα θα ακολουθήσει και την υπόλοιπη ΕΕ στις αντιδράσεις της κατά της Ουάσιγκτον.

O Αμερικανός φυγάς Edward Snowden έφερε νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική υπηρεσία NSA δεν κατασκόπευε μόνο τους Aμερικανούς πολίτες και τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, αναφέρει η ιστοσελίδα Press Project και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως και τα δημοσιεύματα του περιοδικού “Der Spiegel”, έχουν καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και εάν δεν επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις θα οδηγηθούν σε οξύτατη κρίση.

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο αποσκιρτήσας πρώην υπάλληλος της NSA, συνολικά 38 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές περιγράφονται ως «στόχοι». Μέσα σε αυτές είναι και οι Ελληνικές πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Για κάθε έναν από αυτούς η NSA χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους που περιλαμβάνουν «κοριούς», παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξειδικευμένο εξοπλισμό με ειδικές κεραίες.

Μεταξύ των 38 στόχων βρίσκεται η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τις ευρωπαϊκές αποστολές και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, κλπ

Το έγγραφο αναφέρει ότι η κατασκοπεία των ευρωπαϊκών επιτροπών γίνεται για την απόκτηση εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις πολιτικές διαφωνίες για τα διεθνή ζητήματα μεταξύ των κρατών-μελών. Το κωδικό όνομα της επιχείρησης κατασκοπείας στην Ευρώπη φέρει το όνομα «Perdido» και το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικών κοριών και την πλήρη αντιγραφή ολόκληρων σκληρών δίσκων.

Ο 30χρονος Snowden, που διέφυγε από το Hong Kong, εδώ και μία εβδομάδα φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα στο transit του αεροδρομίου της Μόσχας και περιμένει την απόφαση του Ισημερινού για τη χορήγηση ασύλου αφού το διαβατήριό του έχει ήδη ακυρωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

[Πηγή]