ΑΛΛΙΩΣ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
H διαγραφή μέρους του Eλληνικού χρέους συμφέρει την ευρωζώνη. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Βίρτσαφτσμπλατ», με την Aυστριακή οικονομική εφημερίδα να αναφέρει πως είναι προτιμότερη μία τέτοια κίνηση παρά το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης....
Με τίτλο «Καλύτερα με την Αθήνα, παρά χωρίς το ευρώ», το δημοσίευμα επισημαίνει πως στο Βερολίνο δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για Ελλάδα, Πορτογαλία και Τραπεζική Ενωση, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Γιατί όλα αυτά τα στοιχεία συνεπάγονται πιθανή απώλεια χρημάτων για τους φορολογούμενους ή τις τράπεζες. Ανάλογη είναι η στάση και των αυστριακών κομμάτων πριν από τις δικές τους εκλογές τον ίδιο μήνα, καθώς κανείς δεν πιστεύει πλέον πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές στα τέλη της ερχόμενη χρονιάς.
«Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν μόνοι τους το υπέρογκο χρέος των 300 δισ. ευρώ και καθώς τα δύο τρίτα του όγκου του αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, είναι εύλογο ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν, με τη Βιέννη, στη χειρότερη περίπτωση, να έχει αξιώσεις 5 δισ. και το Βερολίνο σχεδόν δεκαπλάσιες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης εκτιμά πως αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να γίνουν επιχειρήματα για τα κόμματα που φανατίζουν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας οφείλει να εξηγήσει γιατί πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, παρά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων. «Και αυτό, διότι είναι καλύτερο να παγώσουμε μερικά εκατομμύρια του χρέους της Ελλάδας, ή ακόμη και να τα διαγράψουμε, παρά να αφήσουμε να εκδηλωθεί και πάλι σε όλη της την έκταση η κρίση», επισημαίνει.
Το μόνο που κρατά τις αγορές αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, είναι η απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι στην ανάγκη θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση εκτίναξης των επιτοκίων, ωστόσο μια κατάρρευση της Ευρωζώνης και η επακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους κερδοσκόπους να προκαλέσουν την ΕΚΤ.
Ο τρόμος της μετάδοσης σε Ισπανία, Ιταλία ή ακόμη και στη Γαλλία θα επέστρεφε και η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό στο τέλος θα κόστιζε πολύ πιο ακριβά στη Γερμανία και στην Αυστρία. Διότι, σύμφωνα με έρευνες, ένα τέλος του ευρώ θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία διψήφιο ποσό σε τρισεκατομμύρια, αναφέρει το δημοσίευμα.
[Πηγή]