.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

"Οι Σκοπιανοί να αλλάξουν οι ίδιοι το όνομά τους"

ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ ήρθε στα Σκόπια, με πρόσκληση του ομολόγου του Γκεόργκι Ίβανοφ και έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της χώρας,....
τι πρέπει να κάνει για να πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Παχόρ που μαζί με την Γιαντράνκα Κοσόρ είναι οι συντάκτες της διευθέτησης της εδαφικής διαφοράς μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας υποστηρίζει ότι απαιτείται θάρρος και πολιτική βούληση για την εξεύρεση της λύσης του ονόματος.

Η συζήτησή μας – γράφει η δημοσιογράφος της νοτιοσλαβικής εφημερίδας- έγινε χωρίς διερμηνέα, εγώ στα σλαβοσκοπιανά και αυτός στα σλοβενικά με ενδιάμεσο σταθμό τα σερβικά.

«Από το Βαρδάρη μέχρι το Τρίγκλαβ δεν υπάρχει μεγάλη (γλωσσική) διαφορά», τόνισε ο Παχόρ.

Η δημοσιογράφος Ιβόνα Ταλέφσκα θα τον ρωτήσει:

Αναφερθήκατε στην ένταξη των Σκοπίων και στη σημερινή στασιμότητα. Γνωρίζετε το πρόβλημα με την Ελλάδα. Τι άλλο πρέπει να κάνουν τα Σκόπια;

«Αυτό που θα σας πω τώρα, θα το πω ως φίλος των Σκοπίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων κατά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να πείσει την Αθήνα να έρθει σε μια κατάσταση συμβιβασμού.
Θα μου πείτε τι να κάνει;
Η απάντηση μου είναι:
Να προσφέρει αξιόπιστη πρωτοβουλία για έναν νέο συμβιβασμό που δεν θα αφήσει αδιάφορη την διεθνή κοινότητα. Πρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού των Σκοπίων είναι έτοιμο να συμβιβαστεί και να προσπαθήσει εκ νέου, ώστε η διεθνής κοινότητα να σκύψει στα Σκόπια και να τα βοηθήσει και η Αθήνα δεν θα παραμείνει χωρίς απάντηση σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Πρέπει να αποκτήσουν τα Σκόπια πολιτική βούληση και θάρρος. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήμουν ένας από τους νονούς της συμφωνίας μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας, που στις 31 του μήνα αυτού συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια που υπογράφηκε η συμφωνία μας μετά από διαφωνία 18 ετών. Και το όφελός μας ήταν διπλό. Αυτό πιστεύω και για τα Σκόπια.

Ερώτηση: Πως αξιολογείται τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις: είναι στάσιμες ή χειροτερεύουν;

«Επιδεινώνονται. Αυτό το Status quo που διαρκεί τόσο καιρό, στην πραγματικότητα, σημαίνει, επιδείνωση. Όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ λόγω της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης και όταν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι απρόθυμα να ανταποκριθούν στην κρίση είναι λογικό η ΕΕ να έχει επικεντρωθεί στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων, ούτως ώστε, η διεύρυνση δεν είναι το πρώτο ενδιαφέρον.

Αυτή η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα Σκόπια. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτείτε ενεργά και όχι να απογοητευτείτε, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια πρόταση που πραγματικά θα σας δώσει τη γνώση που χρειάζεστε ώστε να συνηγορήσει και η γειτονική Ελλάδα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με μια διακριτική διπλωματία και να έρθετε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Σκόπια είναι ικανά για κάτι τέτοιο και η Ελλάδα είναι πιστεύω έτοιμη να αντιμετωπίσει κάτι νέο.

Έτσι, ως κοινός φίλος και των Σκοπίων και της Ελλάδας πιστεύω σε αυτή τη λύση».

[Πηγή]