.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τι τίμημα θα πληρώσουν οι ΗΠΑ για την παγκόσμια κατασκοπεία;


Το σκάνδαλο λόγω της ιστορίας της παγκόσμιας ηλεκτρονικής κατασκοπείας των ΗΠΑ έχει λάβει νέα ώθηση - αυτή τη φορά από την ανατολή....

Τώρα, εξηγήσεις από την Αμερική σχετικά με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον απαιτεί την Ιαπωνία. Ποιος είναι ο επόμενος;;;

Η νέα προσπάθεια εξασφάλισης παγκόσμιας υπεροχής αυτή τη φορά στον τομέα της τεχνικής κατασκοπείας δημιουργεί στην Αμερική μεγάλα προβλήματα. Μάλιστα το ζήτημα δεν είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν σύστημα παγκόσμιας κατασκοπείας, το κύριο σ΄αυτό το ζήτημα είναι, μάλλον, – πως να αναπτύξουν τώρα πλέον οι άλλες χώρες σχέσεις με ένα ύποπτο εταίρο; Όπως πιστεύει ο Γερμανός ειδικός στην κυβερνοασφάλεια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Σάντρο Γκάικεν, το περιστατικό με την παρακολούθηση των πολιτικών της ΕΕ μπορεί να καταστεί σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης:

- Αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν τους Ευρωπαίους. Φυσικά, πολλοί υπέθεταν ότι τέτοια δραστηριότητα αναπτύσσεται. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου ευχάριστο, όταν οι σύμμαχοι επιδίδονται σε κατασκοπεία σε τέτοια κλίμακα. Σήμερα στη Γερμανία πολλοί πολιτικοί ανησυχούν σχετικά με τις πραγματικές διαστάσεις της παρακολούθησης και, το κυριότερο, ποιοι ήταν οι σκοποί της. Διότι, π.χ., στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εντελώς σαφές, αν η κατασκοπεία μπορούσε πραγματικά να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εδώ, πιθανώς, υπήρχαν άλλοι σκοποί – υπήρχε η επιθυμία μ΄αυτό τον τρόπο να ασκηθεί επίδραση στη διπλωματία, στη διαπραγματευτική διαδικασία – π.χ., στην ετοιμαζόμενη σήμερα συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αν έτσι έχουν τα πράγματα αυτό, φυσικά, μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής.

Πάντως μια τέτοια αντίδραση είναι πιο χαρακτηριστική για το δυτικό τμήμα της παγκόσμιας κοινότητας. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, πολύκροτα πολιτικά διαβήματα θα πρέπει να αναμένονται. Η παρακολούθηση του Τόκιο είναι απλώς μια πινελιά στο πορτρέτο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί ο διευθυντής του Κέντρου Γεωπολιτικής Εμπειρογνωμοσύνης πολιτικός αναλυτής Βαλέρι Κορόβιν:

- Η Ιαπωνία είναι κατεχόμενη χώρα, η οποία είχε ταπεινωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1945 με δυο πυρηνικούς βομβαρδισμούς και, ουσιαστικά, κατελήφθη. Στο έδαφός της λειτουργούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις γι΄αυτό μπορούμε να πούμε ότι η Ιαπωνία δεν έχει κυρίαρχη πολιτική. Η είδηση ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν την ιαπωνική Πρεσβεία και επιδίδονταν σε υποκλοπές είναι, φυσικά, δυσάρεστη, όμως από πλανητική άποψη δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάσταση. Αυτή η κατάσταση με κανένα τρόπο δεν θα επηρεάσει τις ιαπωνο - αμερικανικές σχέσεις.

Άλλο πράγμα θα είναι, αν στην επόμενη δημοσίευση των «μυστικών του Έντουαρντ Σνόουντεν» εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με την αμερικανική ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά της Κίνας. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι αυτό συμβαίνει και αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από το πρόσφατο κύμα αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για τις ενέργειες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο η προώθηση αυτού του περιστατικού στην κρίση της παγκόσμιας κοινής γνώμης μπορεί να οξύνει σημαντικά τις σχέσεις της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γκριγκόρι Μιλένιν

[Πηγή]