Μετά την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, σημειώθηκε ένα κύμα συλλήψεων μελών της ηγεσίας του κινήματος «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»....
Ταυτόχρονα, ο στρατός υποσχέθηκε ότι οι «Αδελφοί» θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης, αλλά οι εκπρόσωποι του κινήματος απέρριψαν την πρόταση.
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι η ένωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δεν δραστηριοποιείται μόνο στην Αίγυπτο. Η «Φωνή της Ρωσίας» ζήτησε από εμπειρογνώμονες την άποψή τους σχετικά με τον σκοπό της εν λόγω δομής και τις προοπτικές της.
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι συνηθισμένοι στις συλλήψεις, αφού για πολλά χρόνια η οργάνωση ήταν απαγορευμένη στην Αίγυπτο, υπενθυμίζει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Γκουμέρ Ισάγιεφ.
- Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» υποστήριξαν την αιγυπτιακή επανάσταση του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, το 1952. Στη συνέχεια, όμως ήρθαν σε σύγκρουση, στο βαθμό που έγιναν ορατές οι αποκλίσεις μεταξύ της ιδεολογίας των Αράβων εθνικιστών και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» . Ως αποτέλεσμα, η Αδελφότητα είχε απαγορευθεί στην Αίγυπτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εμφανίστηκε το 1928. Η εμφάνισή τους ήταν μια αντίδραση στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εισπράχθηκε ως μια μεγάλη ήττα του μουσουλμανικού κόσμου. Οι Αδελφοί τοποθετήθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ισλάμ στην κοινωνία. Έτσι, κατά τη θεώρησή τους, ο μουσουλμανικός κόσμος θα μπορέσει να ξαναγεννηθεί και να επανέλθει στην εποχή κατά την οποία ήταν το κέντρο της επιστήμης και του πολιτισμού. Τα συνθήματα της Αδελφότητας άρεσαν σε πολλούς. Προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην οργάνωση συμμετείχε περίπου μισό εκατομμύριο μελών. Σήμερα, οι δομές που συνδέονται με τους «Αδελφούς» υπάρχουν σε όλη τη Μέση Ανατολή, λέει ο Γκουμέρ Ισάγιεφ.
-Στις μέρες μας οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δραστηριοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε χώρες όπως η Ιορδανία - το Τυνησιακό κόμμα Αν-Ναχντά Τυνησία που πλειοψήφησε συνδέεται επίσης με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» . Ένα παρακλάδι της Αδελφότητας μπορεί να θεωρηθεί το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι επίσης παρόντες ως φορείς ιδεολογίας σε διάφορες χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως για παράδειγμα, στο Κατάρ, το οποίο θεωρείται ότι είναι προστάτης τους. Στην ιστορική πατρίδα τους - την Αίγυπτο – οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» τέθηκαν υπό απαγόρευση μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Νάσερ το 1954. Ωστόσο, συνέχισαν τον πολιτικό αγώνα. Είναι αλήθεια, ότι, μέχρι την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές μόνο ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Από την άλλη πλευρά, οι «Αδελφοί» ανέπτυξαν μια μεγάλης κλίμακας κοινωνική δραστηριότητα, η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητά τους. Ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Σερέγκισεφ εξηγεί:
- Εργάζονται μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικών οργανώσεων. Η βασική επιτυχία της «Αδελφότητας» στην Αίγυπτο οφείλεται ακριβώς σ΄αυτή την κοινωνική δράση. Δίνουν δάνεια, βοηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης, της εξεύρεσης εργασίας. Έχουν τα δικά τους νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, κλπ. Έχουν τις δικές τους εταιρείες, τις επιχειρήσεις τους, τα έσοδά τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δεν ήταν στην πρωτοπορία των δυνάμεων που σάρωσε το καθεστώς Μουμπάρακ, είναι αυτοί που προσπορίστηκαν τα μεγαλύτερα οφέλη. Μετά τη νίκη της Αδελφότητας στις βουλευτικές και την επικράτηση του υποψηφίου τους Μόρσι στις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, φαινόταν ότι βρισκόταν στο τιμόνι στα σοβαρά και για μεγάλη περίοδο. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο έχουν δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη αραβική χώρα, ήταν πάντα ένα σημείο αναφοράς για τους γείτονές της. Είναι πιθανό ότι, παρατηρώντας αυτό που συνέβη εκεί και πεπεισμένοι για την αστάθεια της θέσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες να περάσουν στην επίθεση.
Αρτιόμ Κόμπζεφ
[Πηγή]