.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αρμένιοι εθελοντές στο πλευρό του Συριακού λαού.


Στην Αρμενία οικοδομείται οικισμός για τους Συρο-αρμένιους πρόσφυγες με την ονομασία « Νέο Χαλέπι »....

Όπως μεταδίδει το Nouvelles d΄Αrmenie mag επικαλούμενο κυβερνητικό στέλεχος της Αρμενικής κυβέρνησης , από την αρχή της συριακής κρίσης και σε διάστημα δύο ετών, 10.000 Σύριοι αρμενικής καταγωγής κατέφυγαν στην Αρμενία. Πριν τον πόλεμο, στη Συρία κατοικούσαν 100.000 Αρμένιοι και η πλειοψηφία τους ζούσε στο πολύπαθο Χαλέπι. Ήδη η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει εκχωρήσει έκταση σε μια απόσταση 20 χλμ από το Ερεβάν όπου έχει εκπονηθεί πρόγραμμα κατασκευής οικισμού με την ονομασία  ΝΕΟ ΧΑΛΕΠΙ

 (Eurasia.net ,Courier International). Οι Αρμένιοι της Συρίας είναι απόγονοι των προσφύγων που κατέφυγαν εκεί για να διασωθούν από τη γενοκτονία του 1915. Τώρα, μετά από έναν αιώνα, τους ζητείται να εγκαταλείψουν και τη Συρία την οποία θεωρούν  ιστορική τους πατρίδα.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου ένοπλοι της « Αλ Νούσρα »  κατέλαβαν λεωφορείο και απήγαγαν 4  νεαρούς αρμένιους 25-30 ετών συριακής καταγωγής και τον οδηγό του λεωφορείου κοντά στα συροτουρκικά σύνορα (yerkir media 29/07/13) .Τρεις γυναίκες που τους συνόδευαν τέθηκαν υπό ομηρία και μεταφέρθηκαν προς την τουρκική πόλη Κillis.Το λεωφορείο είχε αφετηρία το Χαλέπι και τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.


Η σημαία του Ισλαμικού Κράτους του Χαλεπίου


Η σημαία του Ισλαμικού Κράτους του Χαλεπίου

Τα ονόματα των απαχθέντων είναι : Karikine Hatzakorrian,Karou Baboughalian, Narik Fardjabidinn, Sakou Assadourian.Πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι και η λεωφορειοπομπή με αποκλεισμένους του Χαλεπίου που επιχείρησαν πρόσφατα ηρωική έξοδο που βάφτηκε στο αίμα από τα πυρά των ανταρτών  μετέφερε επίσης Aρμένιους .

Η αρμενική κοινότητα στη Συρία

Η αρμενική κοινότητα στη Συρία

Η κ. Luisine Steppanian εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει το νούμερο των προσφύγων και προσθέτει ότι μόνο την τελευταία χρονιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους 7.000 συροαρμένιοι. Η πλειοψηφία τους έφυγε μετά τις βίαιες μάχες στο Χαλέπι. Η πόλη σύμφωνα με το Le Veilleur de Ninive έχει μεταβληθεί σε « στρατόπεδο συγκέντρωσης » από τους εξτρεμιστές. H φυγή είναι σχεδόν ανέφικτη. Το αεροδρόμιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ όλες οι δίοδοι ελέγχονται από FSA και Αλ Νούσρα. Η πόλη πριν την σύρραξη απαριθμούσε 250.000 χριστιανούς που αντιστοιχούσαν στο 12% των κατοίκων της. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει παρά 30.000 (Le Courier de Syrie, 24 /07/13). « Θα τους αφήσουμε να σφαγιασθούν;» αναρωτιέται το Le Veilleur de Ninive.

     Αρκετοί Αρμένιοι, φοβούμενοι μια ακόμη γενοκτονία και έχοντας συνείδηση ότι αποτελούν επιλεκτικό στόχο και τα συνήθη θύματα, παίρνουν για μια ακόμη φορά το δρόμο της προσφυγιάς. Κάποιοι Αρμένιοι, αποφασίζουν ωστόσο να υπεραμυνθούν της πολιτιστικής τους κληρονομιά αλλά και της χώρας τους σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει  επέμβαση στο συριακό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο « Μυστικός Αρμενικός Στρατός για την απελευθέρωση της Αρμενίας » (ASALA) τονίζει: « Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, άμεση ή έμμεση παραβίαση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής  της Aρμενικής κοινότητας της Συρίας εκ μέρους της Τουρκίας, θα απαντηθεί ανάλογα. » Μετά τους Κούρδους και τους παλαιστινίους της Δαμασκού οι οποίοι έχουν αναλάβει τη φύλαξη των δικών τους συνοικιών, έρχεται η σειρά των Αρμενίων να δηλώσουν παρόντες στη διαμάχη. Οι μειονότητες αυτοοργανώνονται και αγωνίζονται για την πολιτισμική αλλά και κατ’ουσίαν επιβίωσή τους αποφασισμένες να μην απωλέσουν τα κεκτημένα τους.


Πορεία Αρμενίων στο Λίβανο 2013

Πορεία Αρμενίων στο Λίβανο 2013


Περίπτερο ισλαμιστικής προπαγάνδας στο Χαλέπι

Περίπτερο ισλαμιστικής προπαγάνδας στο Χαλέπι. 

Bρυξέλλες,

Δ.Πορφύρης-Π.Σταφυλά

[Πηγή]