Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο "χάος" της Αιγύπτου

Η χώρα έχει χωριστεί στα δύο
ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Φημολογία ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 αναπτύσσεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Φυσικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών τόσο πιο κοντά βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η Αίγυπτος....

Χάος επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου όπου χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ακολούθησαν τις προτροπές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν σε αιματηρά επεισόδια και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία και αντιπάλους του Μόρσι, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε δεκάδες και οι τραυματίες σε χιλιάδες.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 υποστηρικτές του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν από το στρατό και την αστυνομία το Σάββατο στο Κάιρο και όχι 65 όπως είχε αναγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα. Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 4.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «σφαγής» από το στρατό και την αστυνομία-αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο- σε περιοχή βορειοανατολικά του Καΐρου, όπου οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν καταδίκασε το Σάββατο τα αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο, καλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης και προτρέποντας τους διαδηλωτές για ειρηνικές διαμαρτυρίες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί και πάλι τις αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ειρηνική διαχείριση των διαδηλώσεων και την ασφάλεια όλων των Αιγυπτίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κι-μουν.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι και οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση, θα πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ή να γίνει αξιολόγηση των σχετικών υποθέσεων με πλήρη διαφάνεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Παράλληλα, ο Κι-μουν έκανε έκκληση «σε όλους του Αιγυπτίους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν σε μια περιεκτική και ουσιαστική διαδικασία συμφιλίωσης».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, εξέφρασε το Σάββατο τη βαθιά του ανησυχία για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η μεταβατική φάση πρέπει να χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ομόνοιας, ότι οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποφεύγουν τις πολιτικοποιημένες συλλήψεις και κρατήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αιματοχυσίες», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λίτλ.

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε επίσημα, νωρίτερα σήμερα, στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Αίγυπτο να επιδεικνύουν "αυτοσυγκράτηση" επιδιώκοντας αμφότερες, διαρκώς, "την ειρήνευση".

«Όλα πρέπει να γίνονται, ώστε να αποφεύγεται η δίνη της βίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και την προτροπή, η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα να γίνει με την ελάχιστη δυνατή χρονική καθυστέρηση.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι η ισχυρότερη βορειοαφρικανική χώρα με ειδικό βάρος πενταπλάσιο της Συρίας, κινδυνεύει να καταλήξει σε παρόμοιο αιματοκύλισμα. Πολλά από τα συστατικά αυτής της σύγκρουσης, είναι κοινά και στην Συρία. Από τη μια έχουμε τον στρατό που όπως και το καθεστώς Άσαντ είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας, και υπερασπιστής των θρησκευτικών μειονοτήτων. Από την άλλη έχουμε φανατικά σαλαφιστικά στοιχεία που κρύβονται εντός της Αδελφότητας τα οποία όπως και οι ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, επιδιώκουν την επιβολή της σαρίας στη χώρα, και την καταπίεση, χριστιανών, σιιτών, αλλά και κοσμικών σουνιτών.

Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οι οποίες βοήθησαν στην αλλαγή καθεστώτων σε Τυνησία, Λιβύη, και Αίγυπτο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της Αλ Κάιντα η οποία μέσω των πολιτικών σκελών της πήρε και την εξουσία στις χώρες αυτές. Αυτό επιδιώκεται και στην Συρία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Αιγύπτου όμως, ο στρατός είναι κατά πολύ ισχυρότερος του αντίστοιχου συριακού.

[Πηγή]