.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Το Ιράκ χρωστά για πυρομαχικά 126 εκατ. στα ΕΑΣ

Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα
ΙΔΟΥ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ - ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ(;;;)

Την ώρα που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα «βουλιάζουν» στα χρέη και η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη και το κλείσιμο της επιχείρησης, αφήνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς σφαίρες, 126 εκατομμύρια δολάρια παραμένουν στα αζήτητα....
Αφορούν οφειλές του Ιράκ προς τα ΕΑΣ για προμήθειες όπλων και πυρομαχικών πριν αρκετά χρόνια.

Το ποσό αυτό έπρεπε να είχε εισπραχθεί τουλάχιστον 5 χρόνια πριν, όταν το 2008 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και του Ιράκ για το διακανονισμό της οφειλής. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε να στείλει τη συμφωνία στη Βουλή για κύρωση προκειμένου να εισπραχθεί το ποσό αυτό και να «αιμοδοτηθεί» η συνέχιση της λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ευ. Βενιζέλος, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Παπανδρέου κοιτούσαν πώς θα βάλουν την Ελλάδα στο μνημόνιο και να δέσουν «χειροπόδαρα» τους Έλληνες εκχωρώντας εθνική κυριαρχία. Δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με την οφειλή προς τα ΕΑΣ (και δεν είναι μόνο αυτή), η οποία αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνώντων για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα. Ήθελαν μόνο να διορίσουν ημετέρους στη Διοίκηση τους.

Τα χρωστούμενα του Ιράκ αφορούν σε οπλικά συστήματα, όπλα και σφαίρες και το ποσό των 126 εκατ. ευρώ αποτελεί το κεφάλαιο και όχι τόκους. Απ’ αυτούς παραιτηθήκαμε. Είναι όμως ανάξιοι να εισπράξουν και αυτό το ποσό, ενώ η επιχείρηση καταρρέει και η τρόικα θέλει να της βάλει «λουκέτο».

Η κυβέρνηση επίσης φρόντισε… να μην χορηγηθεί δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΑΣ ούτως ώστε να μείνει ανοιχτό το καλυκοποιείο. Την ίδια στιγμή δίδονταν δάνεια στο Μέγαρο Μουσικής και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα και σε επιχειρήσεις Τύπου που πάνε «άπατες».

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας μιλάει για αναδιάρθρωση, όχι για κλείσιμο. «Δεν πρέπει και δεν μπορεί να κλείσουν τα ΕΑΣ», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα και η Φ. Γεννηματά.

Δεν μας έχουν εξηγήσει όμως ακόμη πώς θα παραμείνουν ανοιχτά τα ΕΑΣ. Γιατί μη κλείσιμο θεωρείται και μία επιχείρηση που λειτουργεί με 100-200 ανθρώπους, ίσως και λιγότερους. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις εργαζομένους και θα αναμένει την «εισβολή» των ξένων επιχειρήσεων για να πάρουν "μπίρ παρά" τις εγκαταστάσεις «φιλέτα» σε Λαύριο, στον Ασπρόπυργο, το Αίγιο και τον Υμηττό και το σύγχρονο εξοπλισμό; Έτσι εννοούν την αναδιάρθρωση;

Πολλές εταιρείες ξένες, όπως η αμερικανική ΑΤΚ, ήθελαν συνεργασία με τα ΕΑΣ και ήταν έτοιμες να υπογράψουν συμβάσεις για πυρομαχικά και σφαίρες διαμετρήματος 5,56 mm, αλλά η απαξίωση της επιχείρησης από την κυβέρνηση αποτελούσε τροχοπέδη.

Εκτός και αν και αυτές, περιμένουν την αναδιάρθρωση, που πάντως θα γίνει υπό τις κατευθύνσεις της τρόικας. Ίσως τους έρθει πιο φθηνά μετά απ’ αυτή.

[Πηγή]