Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

H επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ελλάδα


Το Πατριαρχείο Μόσχας πιστεύει ότι το σημερινό ταξίδι του προκαθημένου θα συμβάλει σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση και ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών Ρωσίας και Ελλάδας....

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας άρχισε την επίσκεψή του στα όρια δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το ταξίδι του Πατριάρχη Κύριλλου στα Ορθόδοξα Ιερά της Ελλάδας θα διαρκέσει μια εβδομάδα (από την 1η έως την 7η Ιουνίου), θα καλύψει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Πρόκειται για μια όπως αποκαλείται ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας. Από την εκλογή του το 2009, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει ήδη επισκεφθεί τα όρια δικαιοδοσίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ιερουσαλήμ και Πολωνίας. Έφθασε και η σειρά της επίσκεψης στην Εκκλησία της Ελλάδας είπε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ:

Η επίσκεψη στην Ελλάδα ακολουθεί τη σειρά των άλλων επισήμων επισκέψεων, τις οποίες πραγματοποιεί ο Πατριάρχης στους προκαθημένους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών όπως προβλέπει η καθιερωμένη παράδοση. Σύμφωνα με αυτήν, ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας μετά την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο περιοδεύει στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Πάντως το ταξίδι του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυπική. Η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία έπληξε όχι μόνο τον πληθυσμό, αλλά και την Εκκλησία. Η επίσκεψη του ποιμένα της Μόσχας είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης και υποστήριξης, επεσήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη διάκονος Αλεξάντρ Βολκόφ:

Οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, μεταξύ άλλων και γιατί το τελευταίο διάστημα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παράσχει σημαντική βοήθεια στην αδελφή Εκκλησία της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεντρώθηκαν χρηματικά μέσα για ποικίλα κοινωνικά προγράμματα. Ωστόσο, αν επικαλεστούμε τη μνήμη μας και από ιστορική άποψη η Ρωσία και η Ελλάδα είχαν πάντοτε πολύ στενές σχέσεις. Και σε αυτή τη φιλία των λαών μας, που τους συνδέει και η ιστορία και η οικονομία και, φυσικά, ο τουρισμός, ανέκαθεν έπαιζαν θεμελιώδη ρόλο και οι πνευματικές σχέσεις.

Οι Σλαβικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, έχουν λάβει από την Ελλάδα το αλφάβητο και τα γράμματα. Οι δημιουργοί του, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και χάρη στο Βυζάντιο, το οποίο κάλυπτε και το έδαφος της σύγχρονης Ελλάδας, η αρχαία Ρωσία έλαβε την ορθόδοξη πίστη. Με τα χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών μας μόνο ενισχύονταν. Με την ανακατανομή του πολιτικού χάρτη του κόσμου στα μέσα του 20ού αιώνα στις νότιες επαρχίες της Σοβιετικής Ένωσης, στις Δημοκρατίες της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν, σχηματίστηκαν μεγάλες κοινότητες των λεγόμενων Ελλήνων του Πόντου. Στα δύσκολα χρόνια του οθωμανικού ζυγού οι Πόντιοι προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις τους να διατηρήσουν την ορθόδοξη πίστη τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Σήμερα μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα διαμένουν περίπου 550.000 συμπατριώτες μας από τον πρώην μετασοβιετικό χώρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πατριάρχης Κύριλλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει μαζί τους.

Υποχρεωτικός σταθμός στο Ελληνικό ταξίδι του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας είναι το Άγιο Όρος. Αυτό το ιερό για όλους τους ορθόδοξους ανθρώπους Όρος ονομάζεται επίσης και ένα από τα τέσσερα περιβόλια της Παναγίας. Από τα πλέον γνωστά μοναστήρια του Όρους είναι η ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, που ιδρύθηκε από παλαιούς Ρώσους μοναχούς από τον 12ο ακόμη αιώνα και η Μονή Βατοπεδίου. Ειδικά από τη Μονή αυτή, του Βατοπεδίου, μεταφέρθηκε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2011 η Αγία Ζώνη της Παναγίας και τότε προσκύνησαν το Ιερό Λείψανο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ρώσων πολιτών.

Μιλένα Φάουστοβα

[Πηγή]