.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νόμιμη μαριχουάνα ως πείραμα πάνω στα έθνη

Χόρτο για όλους!

Η παγκόσμια τάση «για ελεύθερη μαριχουάνα » είναι σαν ένα πείραμα πάνω στα έθνη, πιστεύουν οι ειδικοί της «Φωνής της Ρωσίας». Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Ισραήλ και Τσεχική Δημοκρατία – αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα των χωρών,....
όπου μπορεί κανείς να αγοράσει νόμιμα μαριχουάνα και ακόμα και να την καλλιεργήσει στον κήπο του στο εξοχικό.

Οι υποστηριχτές της νομιμοποίησης της θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από τη μαύρη αγορά και να σωθούν από τα βάσανα οι ανίατοι.

Εν τω μεταξύ η ιδιομορφίες της επίδρασης της κάνναβης στον οργανισμό του ανθρώπου, μεταξύ άλλων και σε γενετικό επίπεδο, μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί 100% από κανένα. Πολλοί επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μετά από μια δυο γενιές στις χώρες της «ελεύθερης κάνναβης» ο αριθμός των παιδιών με αναπτυξιακές αναπηρίες θα πολλαπλασιαστεί.

Οι υπέρμαχοι της μαριχουάνας είναι σίγουροι ότι αν αυτή επιτραπεί, η μαύρη αγορά θα εξαφανιστεί και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών θα επιλυθεί από μόνο του. Αν και στην Ολλανδία δεν έγινε δυνατή η επίλυση του προβλήματος μ΄αυτό τον τρόπο. Και οι Αρχές ήδη άρχισαν να σκέφτονται το θέμα της απαγόρευσης των «καφετεριών».

Το δεύτερο επιχείρημα υπέρ της νομιμοποίησης είναι η βοήθεια σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, κάθε βήμα των οποίων συνοδεύεται από φρικτούς πόνους. Τώρα, ως αναλγητικό στο Ισραήλ, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία, την Αγγλία και τον Καναδά, τους δίνεται κάνναβη. Όμως για το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε φορά η δόση πρέπει να αυξάνεται, ενώ ως μια από τις αιτίες της σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρεται η ναρκομανία. Επιπλέον, η σύγχρονη ιατρική διαθέτει αρκετό αριθμό παρασκευασμάτων με παρόμοια δράση. Η μαριχουάνα δεν νομίζω ότι θα καταστεί πανάκεια, επεσήμανε ο Ρώσος ιατρός, ειδικός στα ναρκωτικά Πάβελ Μπεστσιάστνοφ:

- Άμεση ανάγκη για τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Δεν αποκλείεται ότι η νομιμοποίηση για ιατρικούς σκοπούς θα είναι επωφελής, όμως τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι περισσότερα. Υπάρχουν χώρες, οι οποίες αποφάσισαν να προβούν σε τέτοιο πείραμα πάνω στο λαό τους. Ας δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος.

Η μαριχουάνα ως παυσίπονο χρησιμοποιούταν πριν μερικές χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το 18ο και 19ο αιώνα αυτό το φυτό μεταφέρθηκε στη Δύση. Είναι ένα μη τοξικό φυτικό σκεύασμα που δεν φαίνεται να προκαλεί βλάβη. Όμως προκαλεί εξάρτηση, η θεραπεία της οποίας είναι δυσκολότερη από τον αλκοολισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί στη ναρκομανία. Εκτός αυτού, υποσκάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και από άτομα με ασθενή υγεία σπάνια γεννιούνται υγιή παιδιά. Ωστόσο αυτό δεν ενοχλεί τους υποστηριχτές της μαριχουάνας. Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στον κόσμο ανέρχονται σε δυο εκατομμύρια, ενώ οι ναρκομανείς είναι εκατοντάδες φορές περισσότεροι. Προσπαθώντας να σώσουν έναν άνθρωπο, οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της μαριχουάνας εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο διάδοσης της ναρκομανίας.

Οι πολέμιοι της νομιμοποίησης προτείνουν να οδηγηθεί η κατάσταση σε σημείο παραλογισμού: να μετατραπούν οι διάδρομοι διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της κυκλοφορίας ναρκωτικών, μόνο οι φόροι από αυτή την «καλή» υπόθεση είναι αρκετοί για να σωθεί, λόγου χάριν, η Ευρώπη από την οικονομική κρίση. Και το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών θα «λυθεί» από μόνο του.

Αλεξάντρα Ζαχάροβα,
Κίρα Καλίνινα

[Πηγή]