Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΧΟΜΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΡΩΣΙΑ: "ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΡΤΟΥΣ"

Ξεκίνησε η μάχη της Χομς με "σάρωμα" των ισλαμιστών από MiG-23, L-129 & Su-22....

Πριν από μία ώρα μαχητικά αεροσκάφης Su-22 Fitter, L-129 (σε ρόλο εγγύς υποστήριξης με βολές ρουκετών και μη κατευθυνόμενων όπλων) και MiG-23 της Συριακής Αεροπορίας με συνεχείς προσβολές κέντρων διοίκησης στο εσωτερικό και περιφερειακών σημείων άμυνας, σηματοδότησαν την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης Χομς.

Την ίδια στιγμή άρματα μάχης Τ-72 και μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού επιτέθηκαν στην συνοικία Χαλιντίγια, όπου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώνουν «μεγάλη πρόοδο».

Στην γειτονική συνοικία Τζούρατ αλ Σίγα η αεροπορία έχει καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα, φαίνεται, στους ισλαμιστές, αφού έχουν παύσει τα πυρά υποστήριξης προς τους αντάρτες που έχουν οχυρωθεί στην Χαλιντίγια.

Μαζί με τον τακτικό Στρατό επιχειρούν και περίπου 1000 άνδρες της Χεζμπολάχ καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα σιιτικά χωριά του Λιβάνου.

Η πόλη που αποτελεί το προπύργιο της ισλαμικής αντιπολίτευσης είχε καταστραφεί το 1982 σε μία ανάλογη εξέγερση κατά του Χαφέζ αλ Άσαντ πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ και φαίνεται ότι τώρα θα έχει την ίδια μοίρα.

Ήδη υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά την κατάληψή της από τους ισλαμιστές στην αρχή της εξέγερσης.

Τα μαχητικά εντόπισαν τις προσβολές τους στα κέντρα διοίκησης και μία αποθήκη πυρομαχικών στόχοι οι οποίοι επλήγησαν με κατευθυνόμενα όπλα και εν συνεχεία πολυβόλησαν οχυρές θέσεις στα προάστια της πόλης.

Η πόλης Χόμς, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά την Δαμασκό και το Χαλέπι και η μάχη προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή.

Μετά την ανακατάληψη της Κουσέιρ από τις κυβερνητικές δυνάμεις οι αντάρτες στην Χομς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού, αν και το μέγεθος της πόλης και το χρονικό διάστημα που τελεί υπό κατάληψη τους έχει δώσει το χρόνο να προετοιμάσουν την άμυνά της και να έχουν επάρκεια εφοδίων.

Το στοίχημα είναι αν θα προλάβουν τα φτάσουν τα όπλα των δυτικών στην πόλη εγκαίρως. Ένα μεγάλο φορτίο αντιαρματικών πυραύλων MILAN έχει φτάσει στην Ιορδανία, όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης και προωθείται στην Χομς, αλλά το ζήτημα είναι πως θα μπουν μέσα στην πόλη.

Από το ξημέρωμα τα οχυρά σημεία που έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πόλης από του αντάρτες δέχονται μπαράζ πυροβολικού με βολές αυτοκινούμενων πυροβόλων των 122 χλστ. και πυρά όλμων των 106 χλστ.

Το 2ο Σώμα Στρατού του συριακού Στρατού είναι επιφορτισμένο με την κατάληψη της Χομς και ήδη έχει εμπλέξει την 11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία με την 60η και την 67η Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και την 87η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Η μάχη της Χομς από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται πιο κρίσιμη και από αυτή του Χαλεπίου, καθώς αν πέσει η Χομς εκκαθαρίζεται οριστικά ολόκληρη η νότια Συρία από τους ισλαμιστές και απομένει μόνο το Χαλέπι το οποίο εξακολουθεί και ελέγχεται σε ποσοστό 40% περίπου από τους αντάρτες...

Στο μεταξύ σε επίσημη διάψευση προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov ότι «Ούτε ένας Ρώσος στρατιωτικός δεν υπάρχει πλέον στη Συρία».

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει πως με την επιχείρηση εκκένωσης απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό που υπηρετούσε στην ναυτική βάση της Ταρτούς μιλώντας στην εφημερίδα Al-Hayat:

«Το παρόν διάστημα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δεν έχει ούτε ένα Ρώσο στρατιωτικό ο οποίος βρίσκεται στη Συρία. Η βάση της Ταρτούς δεν έχει καμία στρατηγική και στρατιωτική σημασία», είπε ο Bogdanov.

Η σχετική είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα ρωσικά ΜME τονίζοντας το γεγονός ότι κανένα στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό δεν βρίσκεται τώρα στη ναυτική βάση της Ταρτούς ούτε και Ρώσοι εκπαιδευτές.

Τώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε αυτό που ούτως ή άλλως γινόταν δύσκολα πιστευτό.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα εκκένωσης της βάσης, αφού αυτή στελεχώνεται μόνο από πολιτικό προσωπικό και πως οι πληροφορίες για ολοκληρωτική εγκατάλειψή της είναι «εντελώς λανθασμένες»!

Η συγκεκριμένη βάση, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας "παραμένει η επίσημη βάση και εγκατάσταση συντήρησης και επισκευής των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της φέροντας σε πέρας την αποστολή της".

Η συνήθης πρακτική των Ρώσων να μπερδεύουν τα πράγματα επικοινωνιακά...

[Πηγή]