Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μάχη για το Νότιο Ατλαντικό


Οι εμπειρογνώμονες το τελευταίο διάστημα ονομάζουν όλο και συχνότερα το Νότιο Ατλαντικό ως νέο πόλο στον πολιτικό χάρτη του κόσμου....

Εκεί ακριβώς δένονται σφιχτά σε κόμβο τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου και των κρατών, που μόλις αποκτούν δύναμη και φιλοδοξούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τις ζώνες επιρροής τους.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του εικοστού αιώνα, τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών του κόσμου επεκτείνονταν σ’ αυτό το μέρος του Παγκόσμιου Ωκεανού μόνο έμμεσα. Οι βασικές δε ναυμαχίες του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου είχαν διεξαχθεί στο Βόρειο Ατλαντικό. Η περιοχή αυτή βρισκόταν στο κέντρο της προσοχής τόσο της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια όλου του «ψυχρού πολέμου».

Σήμερα όμως το κέντρο των στρατιωτικών στρατηγικών δραστηριοτήτων των περιφερειακών και των παγκόσμιων παικτών μετατίθεται στο Νότιο Ατλαντικό,- είπε ο αναλυτής Σεργκέι Γκρινιάγιεφ.

- Σήμερα συντελούνται αλλαγές στο συσχετισμό των γεωπολιτικών δυνάμεων: τα δυτικοευρωπαϊκά κέντρα χάνουν εν μέρει τη σημασία τους, ενώ τα ασιατικά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Συνεπώς, παρατηρείται η επανακατανομή των παγκόσμιων αγορών, των διηπειρωτικών δρόμων μεταφοράς και των χρηματοπιστωτικών ροών. Όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν το γεωπολιτικό κέντρο δύναμης, τα τελευταία χρόνια τέθηκαν σε κίνηση, γεγονός που καθορίζει ακριβώς το ενδιαφέρον για το Νότιο Ατλαντικό.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ιδιαίτερα τις δραστηριότητες μιας σειράς περιφερειακών παικτών. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να ανανεώσει σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό της που αποτελείται σήμερα από ένα ελαφρό αεροπλανοφόρο, το οποίο είχε πάρει από τους Γάλλους και μερικές δεκάδες άλλων πλοίων. Κατασκευάζει δραστήρια πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Οι Βραζιλιάνοι, αισθανόμενοι την ένταση των παθών στο Νότιο Ατλαντικό, σπεύδουν καταφανώς να προλάβουν τους άλλους.

Επιδιώκει να πάρει τη θέση της στην περιοχή και η Κίνα. Οι διαστάσεις του εμπορίου της με τις χώρες του Νότιου Ατλαντικού αδιάκοπα διευρύνονται. Γενικά για την Κίνα είναι από καιρό στενά τα πλαίσια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού,- είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξάντρ Σιροκοράντ.

- Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας εμφανίζονται μόνιμα τόσο στον Ινδικό, όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο μέλλον η τάση αυτή μόνο θα αναπτύσσεται. Πολύ περισσότερο, που η Κίνα κατασκευάζει εντατικά αεροπλανοφόρα, τα οποία πολύ γρήγορα μπορούν να έρθουν στο Νότιο Ατλαντικό. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί βλέπουν το Νότιο Ατλαντικό ως περιοχή προτεραιότητάς τους από τα μέσα του εικοστού αιώνα και δεν θα φύγουν ποτέ από εκεί.

Η παρουσία της Ινδίας στο Νότιο Ατλαντικό προς το παρόν είναι ασύγκριτη με την κινεζική. Παρόλα αυτά και στη δοσμένη περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για το ενδιαφέρον του Δελχί για το δικό του κομμάτι της περιφερειακής πίτας,- παρατήρησε ο Αλεξάντρ Σιροκοράντ.

- Η Ινδία, όπως και η Κίνα, προσπαθεί ενεργά να συγκροτήσει Στόλο αεροπλανοφόρων και στην ακτίνα δράσης του θα συμπεριλαμβάνεται προφανώς και ο Νότιος Ατλαντικός. Πέντε Πολεμικά Ναυτικά – αμερικανικό, ινδικό και κινέζικο με μονάδες αεροπλανοφόρων και τα παράκτια Ναυτικά της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας θα προκαλέσουν θέλοντας και μη ανταγωνισμό στη θάλασσα.

Τελευταία, οι Γερμανοί αναλυτές εξέφρασαν εικασίες ότι ο Νότιος Ατλαντικός μπορεί να μετατραπεί σε νέο κέντρο εξόρυξης ενεργειακών πόρων, παρόμοιο ως προς τις διαστάσεις του με την Μέση Ανατολή. Αλήθεια, τα βασικά κοιτάσματα ορυκτών κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού σ’ αυτή την περιοχή δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα καλά.Μπορεί να γίνεται λόγος, για να κυριολεκτήσουμε, μόνο για εικασίες. Ωστόσο και αυτό είναι αρκετό ώστε οι μεγάλες χώρες να συμπεριλάβουν το Νότιο Ατλαντικό στις προτεραιότητές τους.

Σεργκέι Ντουζ

[Πηγή]