.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Να θυμάσαι τα πάντα (Total Recall)


Ο άνθρωπος μπορεί να θυμάται ό,τι έχει ζήσει από τη στιγμή της γέννησής του. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της πόλης Τομσκ της Σιβηρίας,....

οι οποίοι σχεδίασαν ένα πρόγραμμα, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, επιτρέπει να ανασύρεται από τη μνήμη του ανθρώπου ότι έμοιαζε πως έχει για πάντα ξεχάσει. Η λειτουργία του προγράμματος βασίζεται στη συνειρμική μνήμη.

Σε μια οθόνη δείχνουν στον ασθενή διάφορες εικόνες, που σχετίζονται με το τί έχει ξεχάσει ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, αν ο άνθρωπος έχει ξεχάσει πού ζει, θα του δείχνουν φωτογραφίες χωρών, κατόπιν περιφερειών και μετά πόλεων, αξιοθεάτων, οδών και οικιών. Η φωτογραφία, την οποία αρχίζει να κοιτάζει προσεκτικότερα ο ασθενής, έχει επιλεγεί από τον ίδιο στο επίπεδο του υποσυνειδήτου του.

Μια κάμερα καταγράφει σε ποια από τις φωτογραφίες, που έχουν προταθεί, σταματά το βλέμμα του ασθενούς και εν συνεχεία ο υπολογιστής αναλύει τα δεδομένα, που έχουν συγκεντρωθεί, εξηγεί ο σχεδιαστής του προγράμματος Βλαντίμιρ Όσιν:

Το πρόγραμμα αυτό διευκολύνει την αποκατάσταση της μνήμης. Οι φωτογραφίες κινητοποιούν το υποσυνείδητο του ανθρώπου,

Προς το παρόν υπάρχει μόνο το πρωτότυπο πρόγραμμα. Μελλοντικά θα καταστεί δυνατό να αποκαθίσταται στη μνήμη ακόμη και το μοντέλο ή ο αριθμός του πρώτου στη ζωή σας κινητού τηλεφώνου.

Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί προς το παρόν δεν βιάζονται να συμμεριστούν τις αισιόδοξες προγνώσεις των φοιτητών. Η καθηγήτρια της νευρολογίας και νευροχειρουργικής Νατάλια Ζούκοβνα έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην επίλυση των προβλημάτων διαταραχής της μνήμης. Θεωρεί ότι η μέθοδος, που επινόησαν οι φοιτητές του Τομσκ, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όχι μόνη της, αλλά ως μέρος ενός πλέγματος θεραπευτικών επιλογών, καθώς η αποκατάσταση της μνήμης είναι μια εξαιρετική περίπλοκη διαδικασία, λέει η καθηγήτρια Νατάλια Ζούκοβα:

Είναι μια αρκετά δύσκολη παθολογία. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι μόνο με μία μέθοδο, με τη βοήθεια των συνειρμικών συνδέσεων, είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε τη μνήμη.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου παρουσίασαν το πρόγραμμά τους σε ειδικούς από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ και συνάντησαν ανάμεσά τους κάποιους πρόθυμους να χρησιμοποιήσουν την εφεύρεσή τους για τη θεραπεία των διαταραχών της μνήμης. Οι γιατροί της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής υποσχέθηκαν στους φοιτητές ότι θα πραγματοποιήσουν από κοινού τις απαραίτητες έρευνες και θα τελειοποιήσουν το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμά τους.

Στανισλάβ Καλιάκιν

[Πηγή]