.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Oι Σέρβοι θέλουν παλινόρθωση της βασιλείας!

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Το 39,7% των Σέρβων πολιτών θεωρεί ότι είναι καλή ιδέα η παλινόρθωση της κοινοβουλευτικής μοναρχίας,....

σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών της κοινής γνώμης SAS Intelligence και μάλιστα το ποσοστό αυτό συνιστά και ¨σχετική πλειοψηφία αφού μόνο το 32,3% των Σέρβων είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη μοναρχία και το 27,4% δεν έχει άποψη για το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων παρουσίασε, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι την πρώτη έρευνα με θέμα την αποκατάσταση της μοναρχίας και τη δημοφιλία τον νυν επικεφαλής του βασιλικού οίκου Καρατζόρτζεβιτς, πρίγκιπα Αλεξάνταρ.

«Βασικός εμπνευστής της έρευνας ήταν ο Σάιμον Άλκοντ ειδικός σε θέματα προώθησης της ταυτότητας εθνών, ο οποίος θεωρεί ότι η Σερβία είναι μία από τις χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποκατάστασης της μοναρχίας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της SAS Intelligence, Μίλιαν Πρέμοβιτς.

«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στην κοινή γνώμη ένα τα πιο ανεξερεύνητα κοινωνικά θέματα και να δείξουμε την διάθεση των πολιτών στο ζήτημα της μοναρχίας. Το ερώτημα που τέθηκε μοιάζει με εκείνο ενδεχόμενου δημοψηφίσματος: Πρέπει η Σερβία να γίνει κοινοβουλευτική μοναρχία;» αναρωτήθηκε o κ. Πρέμοβιτς.

Η έρευνα έδειξε ότι «υπέρ» της κοινοβουλευτικής μοναρχίας τάσσονται κυρίως άνδρες μέσης εκπαίδευσης ή χωρίς εργασία, κάτοικοι αστικών κέντρων και ότι κατά είναι οι άνθρωποι ανώτατης εκπαίδευσης και οι συνταξιούχοι, κυρίως κάτοικοι του Βελιγραδίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα της Σερβίας, όπου εντοπίζονται οι περισσότεροι αντίπαλοι της αποκατάστασης της μοναρχίας, σε ποσοστό 45,8%, την παλινόρθωση της μοναρχίας επιθυμούν οι κάτοικοι της Βοϊβοντίνας και της κεντρικής Σερβίας σε ποσοστό 40,9%.

«Ο διάδοχος του θρόνου, Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς είναι απολύτως γνωστός στην κοινή γνώμη της Σερβίας. Το 94,2% των ενήλικων ερωτηθέντων έχει ακούσει γι' αυτόν, αλλά το 42,2% δεν έχει σχηματίσει γνώμη. Οι πολίτες, σε μεγαλύτερο ποσοστό, 37,5%, τον εκτιμούν για το ανθρωπιστικό του έργο, σε ποσοστό 13,7% για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές και μαθητές και το 43,5% των ερωτηθέντων εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς δεν γνωρίζει καλά τη σερβική γλώσσα» τόνισε ο κ. Πρέμοβιτς.

Ο ιστορικός Τσέντομιρ Άντιτς ανέφερε στην εφημερίδα Ντάνας ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 23 χρόνια δημοκρατίας, στη διάρκεια των οποίων υιοθετήθηκαν δύο Συντάγματα, τίθεται ζήτημα αποκατάστασης της μοναρχίας με τέτοιο τρόπο.

«Φυσικά, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, κυρίως αν η κυβέρνηση ήταν κατά, το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Όμως, το αποτέλεσμα της έρευνας δεν δείχνει την ισχύ του μοναρχικού κινήματος, ούτε τα χαρίσματα του διαδόχου, αλλά ότι η δημοκρατία είναι σε κρίση.

Για τον πρόεδρο της Σερβίας, το 1990 ψήφισαν περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες και πέρσι σχεδόν λιγότεροι κατά 50%. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον πρόεδρο ως μονάρχη και ότι δεν είναι υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα να ψηφίζουν για την ανάδειξή του.

Θεωρούν ότι όποιος νικά στις εκλογές, νικά και το κόμμα του ανεξάρτητα αν έχει λάβει πλειοψηφία ή όχι. Πιθανώς όσοι επιθυμούν να σταθεροποιήσουν τη Σερβία να εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο ένα πρόσωπο που συμβολίζει το κράτος, βασιλεύει και δεν κυβερνά, ώστε όλη η πολιτική να περιοριστεί στην εκλογική και κοινοβουλευτική μάχη, στο έργο του πρωθυπουργού και στην αντιπολίτευση" τόνισε ο κ. Άντιτς.

[Πηγή]