.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

H αγάπη προς τoυς μετριοπαθείς ισλαμιστές δεν θα σώσει το Παρίσι και το Λονδίνο από τους τζιχαντιστές


Οι προμήθειες των Γαλλικών και των Βρετανικών όπλων προς τους Σύρους στασιαστές δεν θα οδηγήσουν μόνο στην εξάπλωση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή, αλλά αργά ή γρήγορα τα όπλα αυτά θα πυροβολήσουν κατά της Ευρώπης....

Η πραγματική άρση του εμπάργκο της ΕΕ στις προμήθειες όπλων προς την συριακή αντιπολίτευση τελικά δεν έφερε ικανοποίηση σε κανένα. Είναι απογοητευμένοι ακόμα και οι ίδιοι οι στασιαστές. Όπως είπε ένας από τους ηγέτες του Εθνικού Συνασπισμού των συριακών επαναστατικών και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (NKSROS) Λουέι αλ Σαφί, αυτό είναι θετικό βήμα, αλλά είναι πολύ ασήμαντο και καθυστερημένο. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρουσκό με τη σειρά του, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο μόνο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ένοπλη σύγκρουση στη Συρία.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αναφερόμενοι στις προμήθειες όπλων στους Σύρους στασιαστές, χαρακτηρίζουν ορισμένες ομάδες τους χρησιμοποιώντας την ορολογία «μετριοπαθείς». Αυτό σημαίνει ότι οι μετριοπαθείς αντάρτες μπορούν και πρέπει να οπλιστούν, αλλά οι μη μετριοπαθείς και οι εξτρεμιστές δεν μπορούν. Η θέση αυτή είναι επικίνδυνη. Για αυτό τον λόγο η ΕΕ προτίθεται να ελέγχει με κάποιο τρόπο τη διανομή όπλων ανάμεσα στους σωστούς, από την άποψη των Ευρωπαίων, αντάρτες.

Ωστόσο, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους «μετριοπαθείς» στασιαστές και τους φανατικούς εξτρεμιστές δεν μπορεί να προσδιοριστεί ξεκάθαρα,- παρατήρησε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βλανισλάβ Μπέλοφ.

- Όσον αφορά την εκφραστική διατύπωση «μετριοπαθείς» δεν είναι διπλωματική έννοια. Γιατί σήμερα συζητιέται το πως χρησιμοποιούν τα όπλα αυτές οι ομάδες, ποιός βρίσκεται πίσω τους και τι στόχους θέτουν μπροστά τους. Γίνεται προφανώς λόγος για μια ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση της Δύσης, που η ουσία της συνίσταται στο ότι το καθεστώς του Άσαντ θα πρέπει να ανατραπεί με οποιαδήποτε δυνατά μέσα.

Η άρση του εμπάργκο στις προμήθειες όπλων είναι δρόμος που δεν οδηγεί στη διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά στην επιδείνωσή της,- πιστεύει ο Βλαντισλάβ Μπελόφ. Τόσο ο Στρατός του Ασάντ, όσο και όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης είναι ήδη πολύ καλά οπλισμένοι. Για αυτό τον λόγο η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Δύσης να συγκροτήσουν ενιαία αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης και να την φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του κυβερνώντος καθεστώτος. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη διευθέτηση της σύγκρουσης, ενώ όλα τα άλλα θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτη ανάπτυξη των γεγονότων σ΄αυτή την περιοχή.

Ο περαιτέρω εξοπλισμός της συριακής αντιπολίτευσης, που είναι εξαιρετικά παρδαλή ως προς την εθνική και τη θρησκευτική της σύνθεση, δεν εγκυμονεί μόνο τους κινδύνους επέκτασης της σύγκρουσης στις γειτονικές περιοχές. Οι πρόσφατες περιπτώσεις επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών εναντίον των Γάλλων και Βρετανών στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στυγερής δολοφονίας ενός Άγγλου στρατιώτη στο Λονδίνο, δεν είναι τυχαίες και έχουν κοινή φύση. Πρόκειται για την εκδίκησή των άπιστων στο πνεύμα της τζιχάντ που τους μαχητές της δεν τους νοιάζει καθόλου ότι σκοτώνουν από τα ευρωπαϊκά όπλα που έχουν παραδοθεί με τις καλύτερες προθέσεις στους πιο μέτριους τους ομόθρησκους. Τα όπλα αυτά μπορούν με την πάροδο του χρόνου να αρχίσουν να πυροβολούν όλο και συχνότερα ενάντια στους ίδιους τους Ευρωπαίους στους δρόμους των πόλεών τους.

 Νικίτα Σορόκιν


[Πηγή]