.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η Ρωσία παρέδωσε νέα υπερηχητικά βλήματα επακτίου αμύνης στη Συρία

"ΚΛΕΙΔΩΣΕ" ΤΙΣ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΑΚΤΕΣ (video)

Ρωσικά πλοία κοντέϊνερ κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ταρτούς και ξεφόρτωσαν συστήματα καθοδήγησης των εξελιγμένων βλημάτων επακτίου αμύνης SS-N-26 (ή Κ310) Yakhont του κινητού συστήματος επακτίου αμύνης K-300P Bastion-P....

τα οποία "κλειδώνουν" σε ακτίνα 300 χλμ τις συριακές ακτές από ναυτικές απειλές.

Επίσης παρέδωσαν επιπλέον υπερηχητικά βλήματα Yakhont.

Το βλήμα Yanhont είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ - Ισραήλ, καθώς το όπλο, είναι κίνδυνος - θάνατος για οποιοδήποτε πλοίο κινείται μέχρι την απόσταση των 300 χλμ από τις Συριακές ακτές.

blahdy21

Οι δύο συστοιχίες με 36 βλήματα η κάθε μία, μπορεί να κορώσει την αντιπυραυλική άμυνα σε κάθε στόλο, αφού το βλήμα λόγω υπερηχητικής ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών μέχρι 50 g, μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσής του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το κόστος του συμβολαίου ανερχόταν στα 223 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα όπλο πραγματικά ιδανικό για το Αιγαίο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα στην ισορροπία δυνάμεων, αφού είναι μη αναχαιτίσιμο από τα τουρκικά αντιπυραυλικά συστήματα τα οποία (όπως και τα ελληνικά) αναχαιτίζουν μόνο υποηχητικούς πυραυλικούς στόχους και λόγω της ακτίνας δράσης θα αναπτύσσονταν όχι σε νησιά, όπως οι MM-40 Exocet κάτι που θα τα έκανε πιο ευάλωτα σε αεροπορικές και καταδρομικές επιχειρήσεις, αλλά στην ... Ελληνική ηπειρωτική ενδοχώρα!

NavyRecognition

Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε την πρώτη συριακή άσκηση του συστήματος στην αρχική παραλαβή του 2011. Η αποκάλυψη της άσκησης αυτής ήταν η συμμετοχή για πρώτη φορά μίας μονάδας εκ των δύο πυροβολαρχιών του συστήματος K-300P Bastion-P που παρέλαβε πρόσφατα η Συρία οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τα γνωστά βλήματα cruise SS-N-26 (ή Κ310) Yakhont.

Η μονάδα αυτή εκτόξευσε έναν πύραυλο SS-N-26 Yakhont κατά στόχου επιφανείας αποδεικνύοντας ότι το σύστημα είναι επιχειρησιακό. Πρόκειται για τις δύο πυροβολαρχίες του συστήματος K-300P Bastion-P που παραδόθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες από την Ρωσία και το οποίο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ για πρώτη φορά και μάλιστα με την εκτέλεση βολής η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στις κάμερες για ευνόητους λόγους.

Στο βίντεο εκτός από τα βλήματα Yakhont οι Συριακές Ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν μεγάλο αριθμό πυραύλων επιφανείας - επιφανείας και επάκτιος άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν κατά στόχου επιφανείας σε μεγάλη απόσταση από τις συριακές ακτές δύο πύραυλοι επάκτιου πυροβολικού SS-C-1B Sepal, δύο πύραυλοι ιρανικής κατασκευής C-802 Noor, ένας πύραυλος SSC-3 Styx, ενώ από πυραυλακάτους του Ναυτικού της Συρίας εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι SS-N-2.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ρωσία εξακολουθεί τις παραδόσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων στην συριακή κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι δεν την εγκαταλείπει. Σε στρατηγικό επίπεδο με την παρουσία του συστήματος είναι πρακτικά αδύνατη η ύπαρξη ζώνης θαλάσσιας απαγόρευσης γύρω από την Συρία πριν τουλάχιστον εξουδετερωθούν με αεροπορικές επιδρομές τα K-300P Bastion-P

[Πηγή]