Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ξαφνική πρόσκληση σε Β.Πούτιν για να έρθει στην Ελλάδα με κομιστή τον Πάνο...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ Υ.ΕΘ.Α ΜΕ Σ. ΣΟΪΓΚΟΥ

Συζήτηση εφ' όλης της αμυντικής ύλης είχαν σήμερα στην Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού,....

ενώ ο Έλληνας υπουργός επέδωσε και επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια προς τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν, με την οποία προσκαλείτε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η πρόσκληση σίγουρα δεν είναι άσχετη με την συγκυρία στις ελληνορωσικές σχέσεις τόσο σε ότι αφορά την ενεργειακή συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, όσο και με τις γενικότερες ελληνορωσικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να έρθει πρώτος ο Β.Πούτιν στην Ελλάδα, παρά να ταξιδέψει ο Α.Σαμαράς εκεί και αυτό έχει την σημασία του...

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Ρωσική πρωτεύουσα με πρωτοβουλία και με διοργανωτή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας που είναι "παγωμένα" εδώ και τέσσερα, σχεδόν χρόνια, από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου.

Από ρωσικής πλευράς εκφράστηκε απορία γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επισκεφθεί Έλληνας υπουργός Άμυνας την Μόσχα (από τον Μάρτιο του 2010 που είχε ταξιδέψει στην ρωσική πρωτεύουσα ο Ε.Βενιζέλος) και τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία.

Το κλίμα στην συνάντηση δεν ήταν "ούτε καλό, ούτε κακό" αναφέρουν έγκυρες πηγές από την Μόσχα που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συνάντησης και διευκρινίζουν ότι "Ενώ η παρουσία του Π.Παναγιωτόπουλου ήταν πολύ καλή στο συνέδριο και είναι σαφές ότι υπήρξε χημεία με τον Σ. Σοϊγκού, εν τούτοις τα ζητήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι πολλά και εκκρεμή επί πολλά χρόνια για να λυθούν σε μία συνάντηση 40 λεπτών. Πρέπει να υπάρξει βούληση επίλυσής τους από ελληνικής πλευράς".

Πάντως τέθηκε και το μείζον ζήτημα της παγωμένης διακρατικής συμφωνίας αγοράς των BMP-3HEL ύψους 1,2 δισ. ευρώ και διατυπώθηκε από ρωσικής πλευράς η βούληση να υπάρξουν "εναλλακτικές λύσεις" σε ότι αφορά το περιεχόμενο της σύμβασης, όχι ως προς το οικονομικό ύψος, αλλά ως προς το είδος των συστημάτων και αναφερόντουσαν σε προμήθεια συστημάτων SHORADS από ελληνικής πλευράς.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Κατά τη συνάντησή του -σε διμερές επίπεδο- με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας κ. Σοϊγκού, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε μεταξύ των άλλων όλα τα θέματα Αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και στη Βόρειο Αφρική, με ισχυρούς καταλύτες –μεταξύ των άλλων- τις ανατροπές στη Συρία, στη Λιβύη κ.λ.π.".

Μετά τη συνάντησή του με τον Σ.Σοϊγκού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Βρίσκομαι εδώ στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για να συμμετάσχω και να μιλήσω σε μια διεθνή διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια που γίνεται εδώ.

Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης αυτής είχα την ευκαιρία να έχω μια συνάντηση σε διμερές επίπεδο με τον συνάδελφό μου τον κ. Σοϊγκού κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και είναι συνεπής σε αυτό αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, με το λαό της οποίας μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις, που έχουν και σημεία αναφοράς στις κοινές Ορθόδοξες Χριστιανικές αξίες".

Στην εν λόγω Διεθνή Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος Υπουργοί Άμυνας από διάφορες Κυβερνήσεις, αλλά και από χώρες του ΝΑΤΟ.

[Πηγή]