Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο Ήλιος εισέρχεται σε Τοπικό Νέφος

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους.

Το φαινόμενο έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μαζική εξάλειψη ειδών στη Γη. To Τοπικό Νέφος στο οποίο πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα είναι πιθανό να αποτελέσει απειλή για τη ζωή στη Γη....

Το ηλιακό μας σύστημα κινείται προς το Τοπικό Νέφος, ένα διαστρικό νεφέλωμα με κοσμική ακτινοβολία. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή η «συνάντηση» του ηλιακού μας συστήματος με διαστρικά νεφελώματα συνδέεται με περιόδους όπου στη Γη εκδηλώθηκε μαζική εξαφάνιση ειδών

Το φαινόμενο

Κατά την τροχιακή του κίνηση στο κέντρο του Γαλαξία το ηλιακό μας σύστημα περνά μέσα από διαφόρων ειδών νεφελώματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από εκρήξεις σουπερνόβα. Αυτά τα νεφελώματα αποτελούνται από αέρια, σκόνη αλλά και σωματίδια υψηλής ενέργειας, τη γνωστή κοσμική ακτινοβολία. Όταν ο Ήλιος περνά σχετικά γρήγορα μέσα από αυτά τα νεφελώματα, οι αλληλεπιδράσεις που προκαλούνται δημιουργούν ένα είδος ασπίδας που εμποδίζει την άκρως βλαβερή κοσμική ακτινοβολία να εισέλθει στο ηλιακό μας σύστημα.

Αυτή τη στιγμή το ηλιακό μας σύστημα κινείται προς το Τοπικό Νέφος, ένα από τα πιο γνωστά διαστρικά νέφη της γαλαξιακής μας γειτονιάς. Επιστήμονες στις ΗΠΑ που παρατηρούν το φαινόμενο διαπίστωσαν ότι τη φορά αυτή ο Ήλιος κινείται προς το νεφέλωμα με μικρή ταχύτητα (23 χλμ/δευτ) και εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή εκτιμούν ότι με αυτή τη ταχύτητα οι αλληλεπιδράσεις που θα προκληθούν δεν θα οδηγήσουν στη δημιουργία ασπίδας από την κοσμική ακτινοβολία.

Φοβούνται λοιπόν ότι η Γη θα είναι εκτεθειμένη στη βλαβερή ακτινοβολία που τυχόν θα διαρρεύσει στο ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν το φαινόμενο και θα αναμένουν τα δεδομένα που θα στείλουν τα προσεχή χρόνια τα δίδυμα σκάφη Voyager που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και ετοιμάζονται σε λίγο καιρό να το εγκαταλείψουν και να εισέλθουν στον λεγόμενο διαστρικό χώρο. Το φαινόμενο μελετούν επιστήμονες του Southwest Research Institute στο Τέξας και τα ευρήματα τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science».

[Πηγή]