.

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Υλικό που απωθεί τους λεκέδες και το νερό


Ρώσοι επιστήμονες από την Ντουμπνά, που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα, δημιούργησαν ένα νανοϋλικό, το οποίο απωθεί τους λεκέδες και το νερό. Εάν με αυτό επικαλυφθεί ένα αντικείμενο, τότε αυτό μπορεί να πλένεται μία φορά το χρόνο....

Το επεξεργασμένο υλικό προστατεύεται ακόμα και από το λίπος. Το μυστικό βρίσκεται στην ειδική δομή του προστατευτικού στρώματος επικάλυψης. Το στρώμα αυτό δεν επιτρέπει σε μοριακό επίπεδο στις σταγόνες να εισχωρούν στο ύφασμα. Τα μόρια βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που το υγρό δεν μπορεί να διεισδύσει. Αλλά ο αέρας μπορεί να περνάει ελεύθερα, και το ύφασμα μπορεί να «αναπνέει». Όμως, το κυριότερο είναι, ότι για την επεξεργασία του υφάσματος δε χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις και πολύπλοκος εξοπλισμός, εξηγεί ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Νανοτεχνολογίας της «Ντουμπνά» Ρομάν Νόβιτσκοφ:

- Όλα είναι πολύ απλά: μία φιάλη σπρέι. Με τη βοήθειά του επικαλύπτουμε το ύφασμα με αυτό το υλικό. Περιμένουμε μέχρι το υλικό να στεγνώσει. Το ύφασμα αποκτάει υδρόφοβες ιδιότητες.

Το ίδιο τέχνασμα μπορεί να γίνει με χαρτί, ξύλο, τούβλο ή μέταλλο. Για παράδειγμα, μετά την επεξεργασία με αυτό το νανοϋλικό, στα φτερά του αεροπλάνου θα σταματήσει να σχηματίζεται πάγος. Ενώ τα σπίτια θα αντέξουν περισσότερο χρόνο, εξηγεί ο συνεργάτης του Κέντρου Νανοτεχνολογίας της «Ντουμπνά» Μιχαήλ Αντάμοφ:

- Επεξεργαστήκαμε το ύφασμα. Μετά από έξι μήνες το πλύναμε. Μετά μπορούμε ξανά να επικαλύπτουμε με το νανοϋλικό. Ενώ τα οικοδομικά υλικά το υλικό αυτό μπορεί να τα προστατεύει στη διάρκεια 8-10 ετών.
Σήμερα οι ερευνητές εξετάζουν αυτή τη νανοεπικάλυψη ως προστασία για τα τζάμια των αυτοκινήτων. Διεξήγαγαν ένα πείραμα. Σε δυνατή βροχή οδήγησαν για περισσότερο από 100 χιλιόμετρα. Στο παρμπρίζ δεν έμεινε ούτε μία σταγόνα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μία τέτοια επικάλυψη για τα τζάμια αυτοκινήτων θα διαρκεί τουλάχιστον για έξι μήνες.

[Πηγή]