.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στην Καλαμάτα η Ευρωπαϊκη διαστημική πύλη;


Μπορεί να ακούγονταν με… μύθο πριν από λίγο καιρό αυτά, αλλά η… διαστημική πραγματικότητα – και μάλιστα με ρεαλιστικό τρόπο – είναι εδώ. Και όχι μακριά μας….

Με βάση τα όσα παρουσίασε ο διακεκριμένος Καθηγητής Αεροδιαστημικής (Δ/ντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ- Sat – Επιθεωρητής NASA) Περικλής Παπαδόπουλος στην Καλαμάτα και τον αερολιμένα της είναι δυνατόν αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη!

Η πρόταση που γίνεται με εξειδικευμένο και στοχεύσιμο τρόπο για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο κατατέθηκε αναλυτικά στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Τρίπολη παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης. Ο Μεσσήνιος Καθηγητής ένα από τα βασικά στελέχη στο project της… προσαρείωσης του Curiosity(!!!) ήρθε για δύο και μόνο ημέρες στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον James Grady Δ/νων Σύμβουλο Στρατηγικής, NASA Ames Space Portal & ACES και τους άφησαν όλους άφωνους, όταν γνώρισαν τον σχεδιασμό που υπάρχει και το πόσο οργανωμένα αυτός έγινε γνωστός για το λεγόμενο "space portal".

Ήδη στο Νέο Μεξικό έχει αυτό γίνει πραγματικότητα με την σφραγίδα της "Virgin Galactic" στην οποία έχουν κλείσει εισιτήριο 530 άτομα από διαφορετικές χώρες πληρώνοντας αντίτιμο για το διάστημα και πίσω 200.000 δολάρια. Τα πρώτα διαστημικά ταξίδια, λοιπόν, είναι γεγονός. Από τους δύο επιστήμονες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας αναλύθηκαν ιδιαίτερα όπως και τα οφέλη. Μόνο τα οικονομικά στοιχεία να ακούσει κανείς χάνεται… 1 τρις δολάρια μέχρι το 2020 πρόκειται να επενδυθούν στον διαστημικό τουρισμό και την έρευνα!!!

Μέσα σε όλα προσθέστε τα πολλαπλά οφέλη, που θα μπορούσε να γίνει παράλληλα το κέντρο εκτόξευσης μικροδορυφόρων αλλά και σημαντικές βιοτεχνολογικές αναλύσεις, εκπαιδευτικά κέντρα, κέντρα καινοτομίας, τεχνολογίας κ.ά. Και επειδή πάλι όλα αυτά ακούγονται κάπως, η πραγματικότητα έρχεται με τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο που κατασκεύασε από γραφένιο με την χρήση νανοτεχνολογίας ο κ. Παπαδόπουλος και η ομάδα του – νέοι Έλληνες επιστήμονες. Έναν δορυφόρο που επίκειται το επόμενο διάστημα η εκτόξευσή του και η χρησιμότητά του, προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και της ίδιας της NASA.

Λίγη ώρα μετά την παρουσίας ο Καθηγητής βρέθηκε στον αερολιμένα της Καλαμάτας διαπιστώνοντας από κοντά τις επαρκείς υποδομές και τις συνθήκες καταλληλότητας που από τον κ. Grady σημειώθηκαν ως εξαιρετικές. Κλείνουμε με τις τρεις αναφορές του κου Παπαδόπουλου που πρέπει να συνεπαίρνουν τους Έλληνες που δίνουν το παράδειγμα "…θάρρος, βαθιά ψυχή, ενθουσιασμός".

[Πηγή]