Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα νετρίνο θα εντοπίζουν τις βόμβες πλουτωνίου


Ρώσσοι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν ήδη φέτος δοκιμές μιας συσκευής, η οποία θα εντοπίζει αξιόπιστα την παραγωγή όπλων πλουτωνίου, - γράφουν και μεταδίδουν τα Ρωσσικά ΜΜΕ....

Η νέα συσκευή θα κάνει δυνατή την εξακρίβωση και τον έλεγχο των πληροφοριών, συγκεντρωμένων από τους ειδικούς της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να ξεγελάσει αυτή την συσκευή. Θα παρακολουθεί τη λειτουργία των αντιδραστήρων ένα στοιχειώδες σωματίδιο - το νετρίνο με πολύ μικρότερη μάζα ηρεμίας από τη μάζα του ηλεκτρονίου. Το νετρίνο είχε προβλεφθεί το 1930 από τον Ελβετό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι και στο τέλος του εικοστού αιώνα οι φυσικοί του ρωσικού Ινστιτούτου Κουρτσάτοφ πρότειναν ακόμα και την πρακτική εφαρμογή του νετρίνου. Έχουν αποδείξει ότι το νετρίνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων. Σε σχέση με αυτό ο Αντρέι Γκαγκάρινσκι, σύμβουλος του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» είπε:

- Οι φυσικοί του Ινστιτούτου μας πριν από πολύ καιρό – πριν από δεκαετίες – κάνουν έρευνες του νετρίνου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες της πόλης Κρασνογιάρσκ, σε εκείνους, που κάποτε παρήγαγαν πλουτώνιο, έχουν διαπιστώσει ότι με τη βοήθεια των ερευνών του νετρίνου, μπορεί να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά των πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι έρευνες των νατρίνων διεξάγονται σε πολλές χώρες σε εγκαταστάσεις που είναι πολύ δαπανηρές και πολυσύνθετες. Τέτοιες έρευνες, κατά κανόνα, έχουν διεθνή χαρακτήρα. Το πιο γνωστό σχέδιο είναι το Borexino στο οποίο συμμετέχουν ενεργά και φυσικοί της Ρωσίας.

Με τις έρευνες των νετρίνων ασχολούνται επίσης ενεργά οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Οι ειδικοί λένε ότι με τη μέτρηση της ροής των νετρίνων, είναι δυνατή η παρακολούθηση όλου του κύκλου λειτουργίας του αντιδραστήρα - από τη φόρτωση νέου καυσίμου μέχρι την εκφόρτωση των αποβλήτων του. Μπορεί να καθοριστεί η ισχύς λειτουργίας του αντιδραστήρα, και το κυριότερο - οι ποσότητες του πλουτωνίου που έχει παραχθεί.

Ο Πιότρ Τοπιτσκάνοφ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχεδίων παρατήρησε ότι η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, που είναι υπεύθυνη για τη μη διάδοση της στρατιωτικής πυρηνικής τεχνολογίας, δεν έχει δικό της τεχνικό εξοπλισμό ανίχνευσης. Οι ειδικοί της χρησιμοποιούν τις πληροφορίες, που τους προσφέρουν εθελοντικά τα κράτη, π.χ., τις εκθέσεις για τη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων, είτε τα στοιχεία των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.

- Όσον αφορά τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράκ, της Νότιας Αφρικής, είτε τις πυρηνικές έρευνες του Ισραήλ, η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας στηριζόταν μόνο στις πληροφορίες που της πρόσφεραν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων χωρών. Η IAEA είναι αξιόπιστη διεθνής οργάνωση, πάνω στη βάση των εγγράφων της οποίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει ψηφίσματα και παίρνει αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της μιάς ή της άλλης χώρας. Οι πληροφορίες που διαθέτει η IAEA χρειάζονται έλεγχο και επαλήθευση.

Έτσι, λοιπόν, η τεχνολογία ελέγχου με τη βοήθεια του νετρίνου δεν θα αποτρέψει μόνο τη διάδοση των οπλικών πυρηνικών τεχνολογιών, αλλά και δεν θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς,- επισήμανε ο εμπειρογνώμονας. Πραγματικά η συσκευή που πρόκειται να δοκιμαστεί από τους Ρώσους επιστήμονες, θα κάνει δυνατή την απόδειξη της ορθότητα ή μη των πληροφοριών, που της παραχωρούνται.

Βλαντ Γκρινκέβιτς

[Πηγή]