Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ελληνες εφοπλιστές: Δύο βάρκες δώρο στο Λιμενικό αντί για 9 δίς ευρώ φόρους…


Οι εφοπλιστές προστατεύτηκαν αρχικά φορολογικά μέσα από το άρθρο 107 του Ελληνικού Συντάγματος μέσω του νόμου 27/75 του “Εθνάρχου” Καραμανλή, που μέσω του συντάγματος όρισε τις μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν αρχικά στη μεταπολίτευση για την προστασία των κεφαλαίων εξωτερικού....

Το Ν.Δ. 2687/1953, ήταν μια προαιρετική ειδική επενδυτική ρύθμιση, που ως στόχο είχε τον επαναπατρισμό των Ελληνόκτητων πλοίων, αλλά και την προστασία κεφαλαίων του εξωτερικού από την κρατική παρεμβατικότητα, όπως βεβαίως και την παροχή ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις παραγωγικές ξένες επενδύσεις. Η υπαγωγή στο νόμο γινόταν με πολύ απλή διαδικασία, ενώ στα οφέλη της περιλαμβάνονταν χορήγηση προνομίων, συναλλαγματικές και φορολογικές διευκολύνσεις, δυνατότητες επανεξαγωγής επενδυτικού κεφαλαίου και κερδών και επίλυση των διαφορών μέσω διαιτησίας.
Ο νόμος αυτός βασικά χώρισε τους Έλληνες φορολογούμενους σε πατρίκιους και πληβείους και θυμίζει σε αρκετά σημεία την παράδοση με νόμο της Εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές, που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή (βλέπετε εδώ). Θυμίζει όμως και τους ολιγάρχες που ζούσαν επί χρόνια στο άγιο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου… Τέτοιους επενδυτές η Ελλάδα δεν τους χρειάζεται.
Στόχος του άρθρου 107 του συντάγματος δεν ήταν η μόνιμη θεσμοθέτηση της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών όπως πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν αλλά η αρχική στήριξή τους προκειμένου να έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα. Δυστυχώς, οι Ελληνικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν την κυβέρνηση Καραμανλή αύξησαν την φορολογική ανισότητα που αρχικά υπήρξε αντί να την μειώσουν όπως θα έπρεπε. Θα αποτελούσε θέμα διατριβής στην εγκληματικότητα να περιγράψει κανείς όλα τα γεγονότα.
Ακολουθεί το άρθρο 107…
'Αρθρο 107 του Συντάγματος: (Προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και ειδική οικονομική νομοθεσία)

1. H πριν από την 21 Απριλίου 1967 νομοθεσία με αυξημένη τυπική ισχύ για την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού διατηρεί την αυξημένη τυπική ισχύ που είχε και εφαρμόζεται και στα κεφάλαια που θα εισάγονται στο εξής.

Tην ίδια ισχύ έχουν και οι διατάξεις των Κεφαλαίων A΄ έως και Δ΄ του τμήματος A΄ του νόμου 27/75 «περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξιν της εμπορικής ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων».

2. Νόμος, που εκδίδεται μία φορά μόνο μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ του Συντάγματος, ορίζει τους όρους και τη διαδικασία για την αναθεώρηση ή λύση των εγκριτικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν με οποιονδήποτε τύπο κατ' εφαρμογήν του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 ή των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από 21 Απριλίου 1967 έως 23 Ιουλίου 1974 για επενδύσεις κεφαλαίων εξωτερικού, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν τη νηολόγηση πλοίων με ελληνική σημαία.

Το Δημόσιο χάνει 9 δισ. ευρώ από το αφορολόγητο των εφοπλιστών

Την ώρα που καταστρέφεται η μεσαία τάξη της χώρας η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών τους, σε αντίθεση με όσα  επιβάλλει στον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Αυτό φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ενοχλεί πολύ τους Ευρωπαίους, που θεωρούν εκτός των άλλων ότι το άρθρο 120 που αναφέρει πως η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων δεν βρίσκει εφαρμογή τόσο στους πολιτικούς, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους (άρθρο 86), όσο και στους εφοπλιστές που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα. Πρόσφατα  είναι σχετικά δημοσιεύματα από τη Γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Suddeutsche Zeitung) και τη Γαλλική «Μοντ» (Le Monde).
Ακολουθεί το άρθρο 86
Αρθρο 86: (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο)

1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.

2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.

Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.

3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.

4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.

Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.

5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών τεχνοκρατών, τους οποίους δεν διαψεύδει η Ελληνική κυβέρνηση, από αυτό το προκλητικό καθεστώς με τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα ποσό με το οποίο θα υπήρχε σαφής βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, αν οι εφοπλιστές γίνονταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Τέτοιου είδους επιχειρήματα όμως δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτά από τη συντεχνία των πλοιοκτητών που έφθασαν στο σημείο να λένε σε πρόσφατη εκδήλωση των “Lloyd’s List” ότι «για την κατάσταση φταίει το διεφθαρμένο κράτος».
Στις αναφορές που έχει στη διάθεσή του ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν αναλυτικά πως οι εφοπλιστές θα μπορούσαν να  συνεισφέρουν κατά 6% στο Ελληνικό ΑΕΠ (προφανώς οι αναφορές αυτές προέρχονται απο το ΙΟΒΕ, δηλαδή από Στουρνάρη μεριά…). Παράλληλα όμως έχει συμπεριληφθεί έκθεση σχετικά με πολλά τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», όπως
  1. η απειλή των Ελλήνων εφοπλιστών πρός τη κυβέρνηση ότι αν εγκαταλείψουν τη χώρα θα χαθούν άλλες 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας και
  2. ότι είχαν προνομιακή ενημέρωση και πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο εκταμιεύοντας εκατοντάδες εκ. ευρώ και μεταφέροντάς τα σε Σκανδιναβικές τράπεζες.
Το 6% “προσφοράς” των Ελλήνων εφοπλιστών στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ένα άχρηστο λογιστικό νούμερο άνευ αντικρύσματος, αφού δεν συνοδεύεται απο συνδρομή τους σε φόρους όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες (9 δις ευρώ) αλλά και απο επενδύσεις τους στην Ελλάδα.



Είναι γνωστό, ότι οι Ελληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν επι δεκαετίες πλοία στην Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Γερμανία και αλλού. Είναι γνωστό επίσης, ότι την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ελλάδα κάποιοι την πολέμησαν και την έκλεισαν, περιορίζοντας την ανάπτυξη της χώρας μόνο στο τουρισμό…
Είναι γνωστό επίσης ότι τελευταία έχουν αυξήσει την κατασκευή πλοίων LPG προκειμένου να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό άεριο απο τον σταθμό LPG  που θα γίνει στην Κύπρο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται να υπάρξει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η Κύπρος είναι μαγαζάκι των Ελλήνων εφοπλιστών από χρόνια. Όλοι το ξέρουν…

Η απουσία επενδύσεων των “Eλλήνων” εφοπλιστών στην Ελλάδα θέτει σαφώς υπό αμφισβήτηση το γεγονός να συνεχίζουν να δικαιούνται των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων.

Ο λόγος που η Τρόικα δεν παρεμβαίνει κατά των εφοπλιστών, είναι ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί το καθεστώς άνισης και προνομιακής φορολόγισής τους για να τους πιέζει να κατασκευάζουν όλο και περισσότερα πλοία στη Γερμανία.

Οι Εθνικοί Μαουνιέρηδες και ο Αντώνης ο Κάσουλας…


Τη στιγμή που η κρίση χτυπά κάθε Ελληνικό νοικοκυριό και κάθε Ελληνική οικογένεια, μια ξεχωριστή κατηγορία πολιτών οι Ελληνες εφοπλιστές όχι μόνο δείχνει να μην έχει πληγεί από την κρίση, αλλά αντίθετα φαίνεται να επωφελείται απ’αυτήν, αφού οι αγορές και οι νέες κατασκευές πλοίων τους στο εξωτερικό αυξάνονται καθημερινά.

Μπροστά στο φορολογικό και εργατικό παράδεισο που η Ελληνική Δημοκρατία προσφέρει για το τίποτα στην τάξη αυτή των “αρχόντων”, η προσφορά δύο μικρών πλοιαρίων - σκυλοπνίχτες παλαιάς τεχνολογίας εκ μέρους τους στο Λιμενικό Σώμα ακούγεται περισσότερο σαν κοροϊδία ή φαίνεται σαν αποφάγια… παρά σαν κάτι άλλο.
Η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε μετά βδελυγμίας να αρνηθεί την προσφορά τους και να τους ζητήσει ή να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν ή να ξεκουμπιστούν. Ο Αντώνης ο Σφουγκαράκης όμως σηκώθηκε στα δύο του πισινά πόδια ευχαριστώντας με ταπεινότητα τα αφεντικά του για το κουβαρνταλίκι τους και δείχνοντας ότι πέραν από τους Εθνικούς προμηθευτές και τους Εθνικούς προμηθευτές η χώρα διαθέτει και τους Εθνικούς Μαουνιέρηδες. Προφανώς τα bonous ακόμη δίνουν και παίρνουν μεταξύ ημών και υμών…

Πρός βελτίωση της κατάστασης και του κλίματος που έχει αναπτυχθεί κατά των Ελλήνων εφοπλιστών, αναμένονται οι σχετικές διορθωτικές κινήσεις προπαγάνδας από Στουρνάρη και Χατζηλάκη, με ομιλίες και βαρελότα υπέρ της ανάπτυξης που θα έλθει (ακόμη δεν τους μάθατε;) με επενδύσεις και θέσεις εργασίας (άγρα ψήφων) - ΠΑΝΤΑ χωρίς αλλαγή της φορολόγησης - από τις τσέπες των Εθνικών Μαουνιέρηδων.
Το νέο μότο της τριμερούς κυβέρνησης Σφουγκαράκη θα είναι, “τώρα, οι Έλληνες εφοπλιστές θα ξαναρχίσουν τις επενδύσεις, οπότε θα υπάρχει λόγος για να μη φορολογούνται”. Πρόκειται για μια προπαγάνδα στη νιοστήν.

Η αντιπολίτευση εν των μεταξύ ασχολείται να μαζέψει κόσμο για να κατέβει τη 31η Μαΐου στο Σύνταγμα για διαμαρτυρία (η αντιπολίτευση πάντα βρίσκει τη λάθος ώρα να αποχωρεί από τη Βουλή των καθιστών και των συνήθως απόντων…) με λουλούδια, λόγους, τραγούδια και πανηγύρια. Τρία πουλάκια κάθονταν κάτω από μιά ακακία και από την πολύ την μοναξιά τραβούσαν τα βυζιά τους, που έχουν μακρύνει από τις πολλές ορμόνες…

Καληνύχτα Ελλάδα.

[Πηγή]