Το Βερολίνο και ο υποτακτικός Ντάισελμπλουμ
τράβηξαν την περόνη της μεγάλης έκρηξης
Ο χοιροτρόφος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ που λειτουργεί προφανέστατα ως λαγός της Μέρκελ και του Σόιμπλε με τη δήλωση του περί ενδεχόμενης δήμευσης των καταθέσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης....
πέραν της Κύπρου άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου αλλά και τράβηξε το νήμα για το ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρωζώνης.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει χαθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη που νοιώθουν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα χρήματα τους. Και το ερώτημα είναι, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση η δήλωση Νταίσελμπλουμ δεν ήταν τυχαία ή λανθασμένη, μήπως η Γερμανία έχει αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη και ενισχύει τη θέση της έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μαζεύοντας όλο το χρήμα;
Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρεί να καταλάβει ηγεμονική θέση εξαπολύοντας οικονομικό «πόλεμο» σε όλες τις χώρες που δεν είναι «δορυφόροι» της. Κανείς δεν ξέρει όμως που ακριβώς θα ηγηθεί, αφού είναι η Ευρωζώνη κινείται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση. Η ιστορία έχει αποδείξει πώς η Γερμανία έχει τακτική για να κερδίσει μία μάχη, αλλά δεν έχει στρατηγική για να κερδίσει και τον πόλεμο. Αποδείχθηκε δύο φορές κατά το παρελθόν, δυστυχώς με πολύ αίμα.
Μέχρι στιγμής πάντως στα… επεκτατικά σχέδια του Βερολίνου μόνο η Μόσχα έχει απαντήσει. Μετά τη δήμευση των καταθέσεων των ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο, έστειλε σε γερμανικές ΜΚΟ που λειτουργούν στη Ρωσία το «ΣΔΟΕ» προκαλώντας αντιδράσεις σε υψηλό επίπεδο στη Γερμανία (υπουργείο Εξωτερικών). Πίστεψε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πώς η Μόσχα θα μείνει σε σταυρωμένα χέρια.
Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις πιστεύουν πώς οι Ρώσοι τηρούν στάση αναμονής και ακόμη δεν έχουν κάνει το παραμικρό ως απάντηση στις κατασχέσεις περιουσιών που μεθοδεύει η Γερμανία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει μεγάλε κεφάλαια σε Ευρωπαικές χώρες όπως η Ισπανία και η Λετονία.
Οι Ολάντ και Ραχόι βγήκαν από το λήθαργο και με κοινή δήλωση του υποστήριξαν πώς το «μοντέλο Κύπρου» δεν μπορεί να έχει εφαρμογή πέραν της Λευκωσίας. Κοιμούνται φαίνεται τον ύπνο του δικαίου και δεν γνωρίζουν πώς τουλάχιστον η Ισπανία είναι στα άμεσα σχέδια της Γερμανίας για κατάσχεση των καταθέσεων (ο Ολάντ πιστεύει πώς θα σωθεί από την αύξηση των καταθέσεων στη Γαλλία). Το είπε άλλωστε ο Νταίλσελμπλουμ, προαναγγέλοντας δήμευση κάποιου είδους στις καταθέσεις ή τα ομόλογα των ισπανικών τραπεζών.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του ισπανικού τραπεζικού κλάδου. Τον αναδιαρθρώνουμε, τον ανακεφαλαιοποιούμε, κάνουμε κακές τράπεζες, κάποιο bail in (κούρεμα). Χωρίς αυτό το εργαλείο (εννοεί αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο). Εάν έχουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία στο bail in και περισσότερη ελευθερία κινήσεων στο bail in, η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, θα είναι ολοένα και μικρότερη», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Κατά τα άλλα ο κ. Ραχόι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Είναι βέβαιο πάντως πώς οι Ισπανοί όχι.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ στη γραμμή της Γερμανίας, ήρθε να ανάψει νέες φωτιές με αφορμή διάγνωση του Ταμείου για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. «Η Ιταλία έχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων και εξυγίανσης των τραπεζών. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη ταχεία ευθυγράμμιση των ιταλικών "εργαλείων" εξυγίανσης με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται από το ΔΝΤ.
Πανικός επικρατεί όχι μόνο στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (σ.σ. σημειωτέον ο Μπέπε Γκρίλο που έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του), αλλά και σε αυτές που βλέπουν την Κύπρο και στον… καθρέπτη αντανακλά η χώρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λουξεμβούργο. Βγήκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να πει πώς το Eurogroup αντιμετώπισε τους Κύπριους ως γκάνγκστερς. Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Γιούνκερ που βλέπει πώς η χώρα του ίσως είναι η επόμενη για δήμευση των καταθέσεων.
Τι έκανε ο κ. Γιουνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup όταν η Μέρκελ και ο Σοίμπλε με τη σύμφωνη γνώμη του συμπεριφέρθηκαν ως γκανγκστερς στην περίπτωση της Ελλάδας και καταδίκασαν έναν ολόκληρο λαό σε εξαθλίωση και δήμευση ολόκληρης της περιουσίας του; Τώρα που έρχεται η σειρά του Λουξεμβούργου θυμήθηκε να ασκήσει κριτική όπως φαίνεται.
[Πηγή]