Το αγαπημένο πουλί των ερευνητών αποκαλύπτει με το σταγονόμετρο τα ιδιαίτερα χαρίσματά του....
ΦΩΤΟ.: Ο Τζόναθαν Σλατ από το ρωσικό πρόγραμμα της Κοινωνίας Διατήρησης της Αγριας Ζωής, λίγο πριν απελευθερώσει μια κουκουβάγια του Μπλάκινστον, το 2008. Είναι το μεγαλύτερο είδος, φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και επιβιώνει σε θερμοκρασίες μείον 30 βαθμών κελσίου
Οι κυρίαρχοι της νύχτας
Τον άγνωστο κόσμο που κρύβουν μέσα τους οι κουκουβάγιες προσπαθούν να κατανοήσουν επιστήμονες.
Ο Ντέιβιντ Μποχάσκα, παλαιοντολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonians των ΗΠΑ, λέει στους «New York Times» ότι οι κουκουβάγιες στον δυτικό κόσμο αποτελούν το αγαπημένο πουλί των ερευνητών.
Ομως παρά τη μεγάλη γεωγραφική εξάπλωσή τους, οι ερευνητές αρχίζουν μόλις τώρα να κατανοούν σε βάθος πολλά από τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους. Εχουν ανακαλύψει για παράδειγμα ότι τα νεαρά πτηνά ενός είδους κουκουβάγιας, της πεπλόγλαυκας, που ζει και στην Ελλάδα, επιδεικνύουν μία αξιοπρόσεκτη μορφή αλτρουισμού απέναντι στα μικρότερα άτομα. Μοιράζονται μαζί τους μερίδες από το φαγητό τους τις οποίες προσφέρουν απλόχερα, όταν βλέπουν πως τα μικρότερα πεινούν και αδυνατούν να βρουν τροφή.
Αυτός ο αλτρουισμός θεωρείται σπάνια ανάμεσα στο ζωικό βασίλειο. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές βιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι οι πεπλόγλαυκες έχουν την ικανότητα να μιλούν μεταξύ τους, να εκφράζουν η μία στην άλλη τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης μια σειρά από ήχους, λαρυγγισμούς, σφυρίγματα και υλακές. Πρόκειται για μία γλώσσα που προσπαθούν τώρα να αποκωδικοποιήσουν.
«Μιλούν μεταξύ τους όλη τη νύχτα και κάνουν πολύ θόρυβο», λέει ο Αλεξάντερ Ρούλιν από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης που μαζί με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, δημοσίευσαν μελέτη στην επιθεώρηση «Animal Behaviour» για την αλτρουιστική συμπεριφορά της κουκουβάγιας. «Αν το σπίτι κάποιου είναι κοντά στη φωλιά τους, σίγουρα δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ...».
Άλλοι ερευνητές μελετούν ένα από τα σπανιότερα και πιο αλλόκοτα είδη που ζει στην Ευρασία, την κουκουβάγια του Μπλάκινστον, που έχει γνωρίσει δραματική μείωση του πληθυσμού του. Το ύψος της είναι λίγο μικρότερο από ένα μέτρο και ζυγίζει κοντά στα 4,5 κιλά. Έχει άνοιγμα φτερών 1,8 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο είδος κουκουβάγιας. «Συχνά μπορεί κανείς να την μπερδέψει με κάτι άλλο. Να την περάσει για αρκούδα στο δέντρο ή για άνθρωπο αν την δει πάνω σε γέφυρα», λέει Τζόναθαν Σλάτ από το ρωσικό πρόγραμμα της Κοινωνίας Διατήρησης της Αγρίας Ζωής. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αρπακτικό που μπορεί να εφορμήσει σε ποτάμι και να αρπάξει σολομό μέχρι και τρεις φορές το βάρος της.
Καθώς η περιοχή που ζει εκτείνεται μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο, η κουκουβάγια του Μπλάκινστον αντιμετωπίζει θερμοκρασίες μέχρι και μείον 34 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι αεροναυπηγοί μελετούν τον τρόπο πτήσης των πουλιών αυτών και την ικανότητά τους να ίπτανται αθόρυβα για να μην προδίδουν την παρουσία τους στα θύματά τους.
Οι κουκουβάγιες εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια ή περισσότερο και ζουν σε όλα τα κλίματα.
Στέφανος Κρίκκης
[Πηγή]