Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΥΠΡΟΥ

"Επιστροφή στην Κυπριακή Λίρα αν εμμείνουν στην εκχώρηση 
εθνικής κυριαρχίας"

Με το ενδεχόμενο ακόμη και επιστροφής στη λίρα απαντά η Κύπρος στους εκβιασμούς που δέχεται από την τρόικα όσον αφορά στην υπογραφή ενός μνημονίου που θα μεταφράζεται σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας....


Οι δανειστές της Κύπρου, και ειδικά η Γερμανία εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και θέλουν να τα βάλουν στο… χέρι πιέζοντας τους Κυπρίους να υπογράψουν μία σύμβαση «κατοχική», όπως αυτή που με ευκολία υπέγραψε η Ελλάδα.

Τη στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με ατζέντα κυρίως την οικονομία και την ΑΟΖ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκφράζοντας σε μεγάλο μέρος την άποψη των Κυπρίων ανέφερε πώς «αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως».

Εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κυπριακή δανειακή σύμβαση, ενώ υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».

Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατική στήριξης.

Ο αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι υπέδειξε στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μελετήσει εάν ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο τέως υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και να προχωρήσει στην καταχώρηση αγωγών εναντίου τους. Ήγειρε και θέμα Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών.

Διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της. «Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία» ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσόστομος «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».

Ο κ. Χρυσόστομος είχε παρέμβει και στο θέμα της «εξόδου» των υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κύπρου μέσω αγωγού της Τουρκίας και είχε πει πώς «αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είναι εθνικά και οικονομικά συμφέρον».

[Πηγή]