.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η Ιαπωνία παράγει αέριο από υποθαλάσσια κοιτάσματα!

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απομονώνει φυσικό αέριο από υδρίτη μεθανίου, ενός υλικού στο θαλάσσιο πυθμένα που μοιάζει με πάγο αλλά είναι στην πραγματικότητα εύφλεκτο,....

και αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή υδρογονανθράκων στο μέλλον.

Οι υδρίτες μεθανίου είναι στερεά υλικά που σχηματίζονται από μόρια μεθανίου τα οποία «πακετάρονται» ανάμεσα σε μόρια νερού. Η υπόλευκη, συμπυκνωμένη ουσία καίγεται με μια κοκκινωπή φλόγα αφήνοντας πίσω της μόνο νερό.

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι οι υδρίτες υπάρχουν μόνο στις παγωμένες συνθήκες του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος. Σήμερα όμως γνωρίζουν ότι μεγάλες αποθέσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του θαλάσσιου πυθμένα, ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου.

Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ για τους υδρίτες της ΡΟΔΟΥ - ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ. (παλαιότερες αναρτήσεις του Ε-ΡΟΔΙΟΥ)

Το Τόκιο εκτιμά ότι τα αποθέματα που εντοπίστηκαν ανατολικά του νησιού Σικόκου αντιστοιχούν σε 1,1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αέριου μεθανίου, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αέριο για 11 χρόνια.
(Ε-ΡΟΔΙΟΣ: στην περιοχή της Ρόδου έχουμε ποσότητα υδρίτη να καλύψουμε τις ανάγκες της Ιαπωνίας για 100 χρόνια. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Η Τουρκία έχει τρελαθεί με έρευνες στην περιοχή μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Το όλο θέμα των υδρίτων έχει "πνιγεί";;; Θα το κάνουμε δωράκι στους "γείτονες";;;)

Σε βάθος 1 χλμ

Περίπου 50 χιλιόμετρα από ακτές του Σικόκου, κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανακτήσει μεθάνιο από αποθέσεις υδρίτη σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

«Είναι το πρώτο πείραμα του κόσμου που παράγει αέριο από υδρίτη του μεθανίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

«Σκοπεύουμε να έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες για την πρακτική αξιοποίηση των ιδρυτών μεθανίου μέχρι το οικονομικό έτος 2018» πρόσθεσε.

Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η κρατική Japan Oil, Gas and Metals National Corporation. Η Ιαπωνία θεωρείται φτωχή σε φυσικούς πόρους. Έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο των 48 από τους συνολικά 50 αντιδραστήρες, η χώρα έχει αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το Βήμα-Science

[Πηγή]