Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΔΙΠΛΟ βραβείο από το ΜΙΤ για 100% Ελληνική ερευνητική ομάδα!



Οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου Αλέξανδρος Τζάλλας και Μάρκος Τσίπουρας κατέκτησαν 2 σημαντικά βραβεία στο διαγωνισμό καινοτομίας σε θέματα υγείας του έγκριτου αμερικανικού ιδρύματος ΜΙΤ....

Το Bραβείο της πιο Καινοτόμου Ιδέας (Most Innovative Solution) και το Bραβείο της Καλύτερης Διαχείρισης Πόρων (Best Use of Resources) -να που οι Έλληνες διαχειρίζονται με επιτυχία budgets!

Οι 2 επιστήμονες μέσα σε 11 μέρες και μετά από έρευνα 2 ετών δημιούργησαν ένα γάντι και μια «έξυπνη» κούπα*, για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων (βραδυκινησίας και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν αμιγώς ερευνητικές ομάδες από το ΜΙΤ, Ηarvard University, University of Illinois και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 80 άτομα από όλο τον κόσμο, που μοιράστηκαν σε έξι ομάδες και μεταξύ των ερευνητών παρέστησαν και συμμετείχαν 9 Έλληνες.

Οι Έλληνες ερευνητές όχι μόνο δεν είχαν καμία κρατική υποστήριξη, αλλά κάλυψαν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς τους. «Οι ερευνητές από την Αυστρία δεν μας πίστευαν και μας ρωτούσαν "Πείτε αλήθεια, εσείς πληρώσατε τα έξοδά σας;"», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έκαναν λόγο για διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης και Αμερικής σε θέματα καινοτομίας: «Στην Αμερική στηρίζουν τους ερευνητές. Και όσα mail με εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις συσκευές μας λάβαμε, τα λάβαμε από την Αμερική. Στην Ευρώπη στέκονται στο τυπικό μέρος και όχι στην ουσία». Να σημειωθεί ότι το 2010 είχαν λάβει παγκόσμια διάκριση στο συνέδριο phealth στο Βερολίνο και πάλι για συσκευές που αφορούν το Πάρκινσον.

*Οι συσκευές που δημιούργησαν:

Γάντι

Είναι εφοδιασμένο με μία σειρά από αισθητήρες τοποθετημένους πάνω από τα δάχτυλα, με στόχο την καταγραφή των κινήσεων των δαχτύλων, ενός υφάσματος αγωγιμότητας, που τοποθετήθηκε στις άκρες των δακτύλων και στο εσωτερικό της παλάμης, και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της παλάμης.

Σκοπός της καινοτόμου ιδέας αυτής είναι ο ασθενής να μπορεί μόνος του να παρακολουθεί την πορεία της υγείας και να έχει τον έλεγχο της νόσου του, παρακινώντας τον μέσω ενός 3D παιχνιδιού στον υπολογιστή.
Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα από τον ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση την βραδυκινησία του ασθενή, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

Κούπα

Στη βάση της έχει τοποθετηθεί ένα επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή, που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.

[Πηγή]