Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κομήτες «επιτίθενται» στη Γη; (βίντεο)


Οι κάτοικοι της Γης θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν μεμιάς αρκετούς σπάνιους κομήτες το 2013....

Τον Μάρτιο το βόρειο ημισφαίριο θα «συναντηθεί» με το «αστέρι με ουρά», που ονομάζεται Lemmon και εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηλιακό μας σύστημα. Δύο άλλοι κομήτες θα εμφανιστούν λίγο αργότερα. Ανάμεσά τους κι ένας υπερκομήτης, ικανός να επισκιάσει τη Σελήνη.

Οι Ρώσοι αστρονόμοι αναμένουν αυτόν τον ουράνιο γίγαντα με ιδιαίτερη αδημονία. Ο κομήτης ISON ανακαλύφθηκε από Ρώσους το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και για τη συνάντηση μαζί του απέμειναν ακόμη λίγο περισσότερο από έξι μήνες. Ο Lemmon ήδη είναι σχεδόν έτοιμος να επιδείξει τη φωτεινή πράσινη «στολή» του. Όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, προσδίδουν στον κομήτη τον ασυνήθιστο χρωματισμό του ο διατομικός άνθρακας και το κυάνιο. Για πρώτη φορά καταγράφηκε το Μάρτιο του περασμένου έτους από το όρος Lemmon στις ΗΠΑ, που έδωσε και το όνομα στον ουράνιο ταξιδευτή.

Αναμένεται ότι κατά την προσέγγιση με τον Ήλιο, ο κομήτης θα είναι ορατός εξίσου καλά με τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο, επισημαίνουν οι ειδικοί: αν και οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν κάθε χρόνο δεκάδες κομήτες, κάθε άλλο παρά είναι δυνατό να γίνει κάποιος από αυτούς ορατούς με γυμνό μάτι. Επιπλέον για τις σημερινές γενιές αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία συνάντησης με τον Lemmon, εξήγησε στη «Φωνή της Ρωσίας» η συνεργάτης του ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Λίντια Ρίχλοβα:

Ο κομήτης αυτός έχει μεγάλη περίοδο περιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε διάστημα μεγαλύτερο των 200 ετών. Κομήτες μικρής περιόδου έχουν ήδη παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής, όπως ο κομήτης του Halley, ο οποίος επανέρχεται κάθε 75 χρόνια, ενώ ο Lemmon έχει περιοδικότητα περιστροφής άνω των δύο αιώνων.

Ιστορικά έχουν διαμορφωθεί έτσι οι συνθήκες, ώστε οι κομήτες να θεωρούνται από τους λαούς προάγγελοι συμφορών, έλλειψης σοδειάς, θεομηνιών, πολέμων. Τη φετινή χρονιά στον ουράνιο θόλο θα καταστεί δυνατή η παρατήρηση μεμιάς αρκετών φωτεινών περιηγητών του Διαστήματος. Γιατί «επιτίθενται» στη Γη; Υφίσταται όντως κάποια απειλή;

Παρόμοιοι φόβοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη ούτε μία φορά, λέει ο γνωστός Ρώσος αστρονόμος Λεονίντ Γελένιν, με το όνομα του οποίου βαφτίστηκε ο κομήτης Γελένιν, που ανακάλυψε ο ίδιος:

Σε γενικές γραμμές οι κομήτες είναι ακίνδυνοι για τη Γη. Το 1910, για παράδειγμα, η ανθρωπότητα ετοιμαζόταν για τη διέλευση της Γης μέσα από την ουρά του κομήτη του Halley. Φοβούνταν ότι όλοι θα δηλητηριαστούν από κυάνιο, το οποίο περιέχεται στον πυρήνα του κομήτη. Όπως είναι γνωστό, τίποτε δεν συνέβη. Η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη είναι μηδαμινή. Χρειάζεται να μελετούμε τους κομήτες και να μην τους φοβούμαστε, ούτε να τους συνδέουμε με αρνητικά γεγονότα.

Όσο για τη συχνότητα εμφάνισης των «νεοεισερχόμενων», οι αστρονόμοι διαψεύδουν και τον ισχυρισμό ότι αυξάνεται. Δεν πετούν οι κομήτες περισσότερο, αλλά εμείς τους παρατηρούμε πλέον καλύτερα. Στην καμπή μεταξύ 20ού και 21ου αιώνα οι παρατηρήσεις έχουν γίνει από επεισοδιακές τακτικές. Κατασκευάστηκαν ισχυρά τηλεσκόπια, νέοι ανιχνευτές ακτινοβολίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι καταγράφουν τα ουράνια σώματα. Όλα αυτά επιτρέπουν να εντοπίζονται γρήγορα τα αντικείμενα, να προσδιορίζονται οι συντεταγμένες τους και να αποστέλλονται τα δεδομένα στο Κέντρο Μικρών Πλανητών, όπου ελέγχονται βάσει καταλόγων και εξακριβώνεται εάν πρόκειται για νέο ουράνιο σώμα ή όχι.

Γιελένα Κοβάτσιτς

Επιβεβαιώθηκε, μετά την πτώση μετεωριτών στην Ρωσσία και στην Ιαπωνία, η πτώση μετεωρίτη και στην Κούβα με βίντεο από την Κρατική τηλεόραση...

meteor above Cuba
thenail nail

[Πηγή]