Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ένας αρχαίος Έλληνας πολεμιστής... στις ακτές του Ισραήλ

Μια μοναδική ανακάλυψη

Αυτή είναι η ιστορία ενός μακρινού μας προγόνου, ενός πολεμιστή που τα ίχνη του χάνονται στους αιώνες και μόλις πρόσφατα είδαν και πάλι το φως του σημερινού πολιτισμού μας....

Είναι το μπρούτζινο κράνος ενός Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται πίσω... στον 6 αιώνα π.Χ και ανακαλύφθηκε στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ. Ο ιδιοκτήτης του παραμένει ένα μυστήριο που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα λύσουμε ποτέ.

Η τεχνοτροπία και η διακόσμηση του κράνους το κάνουν τόσο μοναδικό και εντυπωσιακό που σύμφωνα με τους ερευνητές ίσως να αποτελεί το πιο κομψό κομμάτι πανοπλίας που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και περιγράφει την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Μια από τις θεωρίες των ερευνητών είναι πως ανήκει σε έναν πολεμιστή που επέβαινε σε ένα από τα πλοίο του Ελληνικού στόλου που είχε εμπλακεί σε ναυμαχία με τον περσικό στόλο.

Το κράνος είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ένα μόνο κομμάτι μετάλλου. Αυτή η εξελιγμένη για την εποχή τεχνική προσέφερε μείωση του βάρους του και πλήρη προστασία του κατόχου του. Το κομμάτι πάνω από την μπρούτζινη μύτη, είναι χαραγμένο με σχέδια από την ουρά ενός παγωνιού ενώ πάνω από τα κενά για τα μάτια του πολεμιστή, ήταν σχεδιασμένα στην θέση των φρυδιών τέλεια σχεδιασμένα φίδια. Η γνάθος του κράνους, διακοσμημένη με φιγούρες λιονταριών.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως πιθανόν να ανήκε σε κάποιον Έλληνα μισθοφόρο που πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιον πολέμαρχο από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Στην περιοχή του Tell Abu Hawam ανασκαφές το 1932 είχαν φέρει στο φως ευρήματα από κορινθιακά αγγεία ενώ πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφθηκαν στο ίδιο σημείο και τα απομεινάρια αρχαίων ελληνικών πλοίων.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όμως, παραμένει αυτή η μπρούτζινη περικεφαλαία, που σήμερα κοσμεί το Εθνικό ναυτικό μουσείο στην Χάιφα του Ισραήλ. Η περικεφαλαία που ανήκε σε κάποιον Έλληνα που έζησε αιώνες πριν την γέννηση του Χριστού αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε την ταυτότητα του…

Πηγή: goodstory

Το είδαμε εδώ