.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Η Ελληνική ΑΟΖ δίνει λύση για διοχέτευση αερίου στην ΕΕ».

Κ. ΦΙΛΗΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΝΣΤIΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Την προφανή επιλογή της Ν.Α Μεσογείου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης κατέδειξε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνας που διοργάνωσε....

το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναφερόμενος διεξοδικά με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ν.Α Μεσόγειο και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα μας, ο κ. Φίλης τόνισε κατηγορηματικά ότι: «Η Ελληνική ΑΟΖ μπορεί να δώσει λύση για ασφαλή και σταθερή διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Αναλύοντας τη κατάσταση που εξελίσσεται στη τρέχουσα χρονική συγκυρία, η Ευρωζώνη έχει φτάσει προ στρατηγικού διλλήματος καθώς μιλάει ξεκάθαρα για διαφοροποίηση και αναζητάει εναλλακτικούς προμηθευτές από τη Ρωσία.

Μια λύση αποτελεί βεβαίως η Τουρκία ως κύριος διαμετακομιστής πετρελαίου από τη Κασπία.

Παρόλα αυτά όσον αφορά την Ν.Α Μεσόγειο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» καθώς η Τουρκία με τα νέα δεδομένα μαζί με την Αίγυπτο έχουν απορριφθεί ως σταθερές επιλογές.

Ειδικότερα η Αίγυπτος αποτελεί το κράτος «κλειδί» για τις εξελίξεις καθώς σε αντίθεση με το ότι πιστεύεται είναι βαθιά ανταγωνιστική με την Τουρκία, και δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση συνεργατική λογική. ( Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον κ. Φίλη καθώς την ημερομηνία διεξαγωγής της ομιλίας του δεν είχε εκδηλωθεί η νέα κρίση στην Αίγυπτο που απειλεί τη χώρα με ακόμη και με εμφύλιο πόλεμο που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη περιοχή).

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όσον αφορά τα στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σχετικά με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες, αυτά είναι συγκλονιστικά.

Ειδικότερα μέχρι το 2020 θα διαμορφωθεί στην Ε.Ε ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 40 δισ. κυβικών/μ αερίου, το οποίο αν μη τι άλλο φανερώνει ότι η Ευρώπη «διψάει» για ενέργεια ενώ ταυτόχρονα μετά τη καταστροφή της Φουκουσίμα αποφασίστηκε η σταδιακή απεξάρτηση από τη πυρηνική τεχνολογία.

Πρόκληση είναι η επίτευξη ασφάλειας που απειλείται από τις σχέσεις Τουρκίας Κύπρου και Ισραήλ – Τουρκίας.

Ο κ Φϊλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Τα κράτη θα πρέπει να προχωρήσουν με την ΑΟΖ ανεξάρτητα από απειλές και εκβιασμούς. Στη διεθνή πολιτική εκβιασμοί υπάρχουν μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις. Άπαξ και ληφθούν όλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν ».

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε ως άμεσο παράδειγμα οι απειλές της Τουρκίας προ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Τώρα απειλεί αλλά μάταια καθώς ούτε η Τουρκία ούτε κανένα κράτος μπορούν να απειλούν την αγορά ενέργειας. Κάτι τέτοιο στρέφεται ως μπούμερανγκ εναντίον τους.

Όμως Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μόνα κράτη της ΕΕ που θα πρέπει να αναλάβουν ενέργειες ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κρίση. Πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι η Ν.Α Μεσόγειος, είναι ένας κομβικός εναλλακτικός ενεργειακός προμηθευτής. Και όσο μεγαλύτερα θα είναι τα συμφέροντα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διασφάλιση.

Παράλληλα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κατέδειξε την ανάγκη να συμμετέχει στο συνασπισμό χωρών που θα εκμεταλλευτούν ενεργειακά την περιοχή και τουλάχιστον ένα μουσουλμανικό κράτος ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αρνητικής εκμετάλλευσης από κύκλους που προωθούν τον θρησκευτικό φανατισμό.

Ο Κ. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: « Θα πρέπει με ευρωπαϊκό καπέλο να γίνει η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών . Όποιος δεν επιθυμεί θα μείνει στο περιθώριο» .

Και κατέληξε: «Πρέπει να ενισχύσουμε πάση θυσία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

[Πηγή]