Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα για να κάνει «σιέστα» ο εγκέφαλος


Μελέτη έδειξε ότι «παγώνουν» στιγμιαία περιοχές που εμπλέκονται στα οπτικά ερεθίσματα και στην προσοχή. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να ξεκουράζεται, έστω και στιγμιαία....

Ουάσινγκτον: Περνάμε το 10% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι με τα μάτια… κλειστά. Και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας προκειμένου να διατηρούμε την υγρασία στα μάτια μας, η αλήθεια τελικώς είναι ότι αυτό το βλεφάρισμα γίνεται προκειμένου να επιτρέπει στον εγκέφαλο να παίρνει μικρούς υπνάκους!

Ξεκούραση του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκμεταλλεύεται αυτή την τόση δα στιγμούλα του ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων προκειμένου να ξεκουραστεί.

Μάλιστα οι ειδικοί από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι αυτή η πνευματική «σιέστα» μπορεί να διαρκέσει από ένα ως και μερικά δευτερόλεπτα προτού αποκατασταθεί πλήρως η προσοχή του ατόμου.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων σε 20 υγιείς νεαρούς εθελοντές στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όπως είδαν, όταν οι εθελοντές έκλειναν στιγμιαία τα μάτια τους οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή έβγαιναν παροδικά εκτός λειτουργίας.

Η περιπλάνηση των σκέψεων

Σε αυτή τη φάση ο εγκέφαλος «χουζουρεύει». Οι σκέψεις μας περιπλανώνται: μπορεί να σκεφτόμαστε για παράδειγμα τι εννοούσε με ένα σχόλιό του που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ένας φίλος μας, τι κάναμε πριν από μερικές ημέρες ή να φανταζόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Όταν ασχολούμαστε με ένα συγκεκριμένο καθήκον όπως το να ακούμε κάποιον να μας μιλά ή το να διαβάζουμε, τότε συνήθως ο εγκέφαλος μπαίνει σε αυτή τη φάση «χουζουρέματος» μέσω του βλεφαρίσματος στη στιγμή που ο συνομιλητής μας τελειώνει την πρότασή του ή τη στιγμή που τελειώνει μια πρόταση στο βιβλίο. Όταν πάλι βλέπουμε μια ταινία συνηθίζουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια όταν ο ηθοποιός βγαίνει από το πλάνο της δράσης ή όταν η κάμερα στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση.

15-20 «σιέστες» το λεπτό

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περί τις 15 ως 20 τέτοιες στιγμές ξεκούρασης του εγκεφάλου τους ανά λεπτό.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι 20 εθελοντές τοποθετήθηκαν στον εγκεφαλικό τομογράφο ενόσω έβλεπαν σκηνές από τη βρετανική κωμωδία Mr. Bean.

Καθώς οι εθελοντές ανοιγόκλειναν τα βλέφαρά τους οι ερευνητές ανίχνευσαν ένα στιγμιαίο «πάγωμα» στον οπτικό φλοιό και τον σωματοαισθητηριακό φλοιό του εγκεφάλου – και οι δύο εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων – καθώς και στις περιοχές που κυβερνούν την προσοχή.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τη στιγμή που ένα άτομο ψεύδεται τείνει να ανοιγοκλείνει λιγότερο τα βλέφαρά του. Ωστόσο τα δευτερόλεπτα αφότου έχει ξεστομίσει το ψέμα, το άτομο ανοιγοκλείνει πολύ περισσότερο τα βλέφαρα σε σύγκριση με κάποιον που λέει αλήθεια.

[Πηγή]