«Ανιχνεύοντας νοικοκυριά, ανθρώπους και νοήματα: Δέκα χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στον νεολιθικό οικισμό Αυγής Καστοριάς» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας διάλεξης....
της δρ Γεωργίας Στρατούλη, αρχαιολόγου της ΙΖ/ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η ομιλία, δεν είναι συνηθισμένη.
«Λίγες νεολιθικές θέσεις έχουν ανασκαφεί σε έκταση στη Βορειοδυτική Ελλάδα και δη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, της οποίας το προϊστορικό πολιτισμικό απόθεμα παραμένει ακόμη άγνωστο. Η άλλη γνωστή στο πανελλήνιο θέση της ίδιας περιφέρειας είναι ο λιμναίος νεολιθικός οικισμός του Δισπηλιού στη νοτιοδυτική όχθη της Λίμνης Ορεστίδος.
» Η νεολιθική Αυγή αξιοποίησε εντελώς διαφορετικά μικροπεριβάλλοντα από εκείνα του Δισπηλιού, με το οποίο ήσαν σύγχρονοι οικισμοί μεταξύ 5700 και 4500 π.Χ.», σημειώνει η κ. Στρατούλη, επιστημονική υπεύθυνη του 10ετούς ερευνητικού προγράμματος (2002-2012), στο οποίο συμμετέχει μια πολυάριθμη επιστημονική ομάδα.
Ωστόσο, παρά τα θετικά βήματα, η θέση δεν είναι ακόμη επισκέψιμη, αν και το δυτικό τμήμα της προσφέρεται για απόδοση στο κοινό μετά την ανασκαφική περίοδο του 2007, αλλά και τις μελέτες σκοπιμότητας και τις εγκεκριμένες από το ΚΑΣ μελέτες εφαρμογής, έτοιμες ήδη από το 2010.
Ο εκτεταμένου τύπου νεολιθικός οικισμός αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 55-60 στρέμματα. Μεταξύ 2002 και 2008, στα ανασκαμμένα 2.000 τ.μ. έχουν αναγνωριστεί τρεις διασωζόμενες διακριτές οικιστικές φάσεις.
[Πηγή]