Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Έλληνες στα 5 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του 2012!


Τη λίστα των 5 πιο βασικών επιστημονικών ανακαλύψεων, επιτευγμάτων του 2012, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα συνέταξε το περιοδικό Wired Magazine....


Στην 1η θέση της αξιολόγησης του περιοδικού βρίσκεται η αποστολή στον Άρη της ακάτου επιφανείας Curiosity. Το όχημα ξεκίνησε τις έρευνές του, οι οποίες πρέπει να διαπιστώσουν εάν υπήρχε η όχι ζωή στον Άρη.

Τη 2η θέση στη λίστα κατέλαβε η ανακάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς του μποζονίου του Χιγκς, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν από πού εμφανίστηκαν όλα τα στοιχειώδη σωματίδια.

Στην 3η θέση της κατάταξης βρέθηκε το άλμα στην ρομποτοτεχνική, με εκφραστή τον ηλεκτρονικό βραχίονα High Five, που διευθύνεται με τη δύναμη του μυαλού.

Στην 4η θέση στη λίστα είναι η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη, που μοιάζει όπως δυο σταγόνες νερό με τη Γη.

Και την 5η θέση των ανακαλύψεων καταλαμβάνει το νέο είδος αρχαίων ανθρώπων, που εντόπισαν παλαιοντολόγοι.

Οι Έλληνες του Curiosity

Δύο Ελληνες είναι πίσω από το ρομποτικό όχημα/εργαστήριο Curiosity.
Πιο ”παλιός” ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής προγραμμάτων Διαστήματος στο πανεπιστήμιο John Hopkins, είναι ένας από τους πρωτεργάτες του Curiosity. Γνωστός και ως «ο χαρτογράφος του Διαστήματος» ο Έλληνας επιστήμονας ήταν μέλος μιας από τις αρχικές επιτροπές της NASA, οι οποίες εξέτασαν το 2006 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.Τότε η μισή επιστημονική κοινότητα, ήταν πεπεισμένη ότι το εγχείρημα θα αποτύχει καθώς το όχημα παραήταν βαρύ και η μέθοδος προσεδάφισης ήταν αρκετά περίπλοκη και πρωτοποριακή σε σχέση με τα τότε δεδομένα, θυμάται ο ίδιος.

Το σκεπτικό πάνω στο οποίο κινήθηκε το πρόγραμμα της NASA για κάποια αποστολή στον Άρη συνοψιζόταν, έχει πει ο ίδιος στη φράση «ακολουθήστε το νερό». Όσον αφορά στο όχημα, Curiosity, δίνει έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες που έχει σε σχέση με τους προκατόχους του και ότι μπορεί να σκάψει σε βάθος 50 εκατοστών και να εξαγάγει υλικό προς ανάλυση από το υπέδαφος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το πλεονέκτημα της ενεργειακής του αυτάρκειας.«Η προσεδάφιση του “Curiosity” ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», τονίζει ο 73χρονος Ελληνας αστροφυσικός της NΑSA. «Χρησιμοποιήθηκε μια ολοκαίνουρια μέθοδος, η οποία μοιάζει με ιπτάμενο γερανό. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σκοινιά τα οποία κόπηκαν μόλις έγινε η προσεδάφιση. Το “Curiosity” προσεδαφίστηκε σε παλιό ποτάμι».

Ο δεύτερος Ελληνας του προγράμματος είναι ο άνθρωπος που προσεδάφισε το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη. Ονομάζεται Περικλής Παπαδόπουλος και γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963. Αφού τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική το 1982 για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική, με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Stanford με διδακτορικό το 1992. Από το 1987 εργαζόταν στο Κέντρο της NASA στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας (NASA – Ames Research Center) για 20 χρόνια. Συμμετείχε σε προγράμματα για διάφορες αποστολές στο διάστημα συμπεριλαμβανόμενου ανάμεσα στα άλλα και του Marsh Science Laboratory (MSL).

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ