Μια νέα, λαμπρή εποχή, παρά τις σημερινές πρόσκαιρες δυσχέρειες και δυσκολίες, ξεκινά για το δεύτερο ελληνικό κράτος, την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος των Εταιρειών Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Ισραήλ, Γιούρι Αλντούμπι,....
τονίζοντας ότι "Λόγω των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε 10 χρόνια τα Κυπριακά κρατικά ομόλογα θα εκτοξευθούν"!
Μάλιστα προτείνει και συγκεκριμένη ενεργειακή στρατηγική: Δεν πρέπει να υπάρξει άμεσα τρίτος γύρως αδειοδοτήσεων, καθώς λόγω του μεγέθους και της ποσότητας των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ "Θα πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως"!
"Πρέπει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο αδειοδοτήσεων, το πολύ σε έναν χρόνο, με τον δεύτερο γύρο ώστε να συμφέρει να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του τερματικού σταθμού. Δεν πρέπει να περιμένουμε τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν μελλοντικά λόγω της αυξημένης προσφοράς» τονίζει σε μία προσέγγιση που αν μη τι άλλο, καταδεικνύει το τεράστιο μέγεθος των κυπριακών κοιτασμάτων.
Ο Ισραηλινός υπουργός "δεν μασά τα λόγια του" και προτείνει ενεργειακή σύμπραξη των δύο χωρών: "Μαζί θα πρέπει να προχωρήσουν Κύπρος και Ισραήλ σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τους στρατηγική", τονίζει ο Γιούρι Αλντούμπι, τονίζοντας ότι "Οι προσπάθειες των δύο χωρών να καταστούν ισχυρά ενεργειακά κέντρα θα πρέπει να είναι πάνω από όλα συλλογικές, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
"Η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία που υπάρχει στο Ισραήλ και η δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης στο νησί θα επιτρέψει στις δύο χώρες να προχωρούν συλλογικά σε εξαγωγές, κάτι που θα καταστήσει την όλη προσπάθεια βιώσιμη και για τις δύο" ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να ανατεθεί σε ισραηλινών συμφερόντων κοινοπραξία η κατασκευή του σταθμού..
Ο Γ.Αλντούμπι δήλωσε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι καμία εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων δεν προκρίθηκε μέχρι στιγμής στους διαγωνισμούς αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισραηλινή παρουσία στο νησί, παρόλο που οι «παίκτες» οι οποίοι ενεπλάκησαν μέχρι στιγμής είναι τεράστιας εμβέλειας.
Το "Μαζί θα προχωρήσουμε στην ενεργειακή στρατηγική", φυσικά κρύβει μια ευρύτερη πολιτικοστρατιωτική συμμαχία των δύο χωρών που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως εγγυήτρια χώρα και ομοεθνής της Κύπρου. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιμονή Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατηγικής ρποσέγγισης των τριών πλευρών...
Γιατί προϋπόθεση για την ενεργειακή συνεργασία είναι το περιβάλλον ασφάλειας, το οποίο απειλείται άμεσα από την Τουρκία...
[Πηγή]