Περίεργα σήματα από την καλντέρα Yellowstone.
Το αρχαίο ηφαίστειο ετοιμάζεται να εκραγεί;
Κάτι παράξενο συμβαίνει στο Yellowstone! Ή, κάτι παράξενο συμβαίνει με τα εργαλεία που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα, του πιο επικίνδυνου.... ηφαιστείου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξετάζοντας τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Norris Junction βλέπουμε κάτι πολύ παράξενο. Ξεκινώντας στις 18:00 στις 28 Νοεμβρίου του2012, οι σεισμικές καταγραφές φαίνονται σαν τρελές και εντελώς εκτός κλίμακας (βλ. παρακάτω).
Επί του παρόντος (2 Δεκεμβρίου 2012), οι ενδείξεις δεν είναι ακόμη κανονικές, αλλά σημειώνουν ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα. Τι συμβαίνει με την Καλντέρα Yellowstone ; Το ηφαίστειο ετοιμάζεται για να ξυπνήσει; Ή πρόκειται για μια απλή δυσλειτουργία των οργάνων; Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας της 28 Νοεμβρίου του 2012, μέχρι τις 18:00 που φαινόταν φυσιολογικό, έως ότου άρχισα να διαβάζω αυτά τα "τρελά". [ Δείτε τα αρχικά δεδομένα ].
Κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει. Τις επόμενες ημέρες, 29 Νοεμβρίου , 30 Νοέμβρη και 1 Δεκεμβρίου , τα δεδομένα είναι ακόμα εκτός εμβέλειας.
Τι συμβαίνει στο Yellowstone; Κοιτάζοντας στο δίκτυο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη καμία επίσημη εξήγηση για τις ανωμαλίες που καταγράφουν τα σεισμικά δεδομένα της καλντέρας. Η πρώτη υπόθεση που θα μπορούσε να ηρεμήσει τις καρδιές μας είναι ότι πρόκειται για μια δυσλειτουργία στους σεισμογράφους.
Η δεύτερη υπόθεση, πολύ πιο ανησυχητική, είναι ότι το ηφαίστειο, μετά από μια μακρά περίοδο 74.000 χρόνων, αποφάσισε να επαναλάβει τις δραστηριότητές του.
Το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από το Yellowstone National Park είναι περίπου 70 χιλιομέτρων, 30 χιλιόμετρα πλάτος και βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βαθιά κάτω από το φλοιό της γης, και πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στον κόσμο. Από το 2004, το επίπεδο του μάγματος ανήλθε σε ρυθμό ρεκόρ, των έξι εκατοστά ανά έτος και οι εμπειρογνώμονες φοβούνται την πιθανότητα μιας έκρηξης, την τρίτη τα τελευταία 2,1 εκατομμύρια χρόνια.
Μεταξύ του 2007 και του 2010, το ηφαίστειο φαίνεται να έχει παραμείνει στάσιμο, αλλά συνολικά το έδαφος γύρω από το ηφαίστειο έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 cm. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη παρατήρηση, ειδικά σε ένα τόσο ευρύ πεδίο, δήλωσε ο Bob Smith , καθηγητής γεωλογίας στο « Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων εμποδίζει να διαπιστωθεί αν έχουμε μία περίοδο κινδύνου: το γεγονός είναι ότι στην περίπτωση της μεγάλης έκρηξης, που θα ήταν χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens έχει τη δυνατότητα να κάνει ακατοίκητα τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Πολιτείων. Εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν άστεγοι, και τοξικές αναθυμιάσεις θα μολύνουν τις καλλιέργειες και τις πηγές νερού.
[Πηγή]