Οι κομήτες έχουν εμπνεύσει τρόμο, φόβο και δέος σε πολλούς πολιτισμούς και κοινωνίες στον κόσμο δια μέσου του χρόνου. Τους έχουν ονομάσει με τίτλους.... όπως «ο Προάγγελος της Μοίρας» και η «Απειλή του Σύμπαντος». Έχουν θεωρηθεί Έχουν θεωρηθεί τόσο ως οιωνοί της καταστροφής και αγγελιοφόροι των θεών. Γιατί είναι ότι οι κομήτες είναι μερικά από τα αντικείμενα που φοβόντουσαν και τιμούσαν στον νυχτερινό ουρανό; Γιατί πολλοί πολιτισμοί αναρριγούν στην θέα ενός κομήτη; (Το Κάλεσμα του Κθούλου)
Όταν οι άνθρωποι που ζούσαν σε αρχαίους πολιτισμούς κοίταζαν τον ουρανό, οι κομήτες ήταν τα πιο αξιόλογα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Οι κομήτες ήταν σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό. Ενώ τα περισσότερα ουράνια σώματα ταξιδεύουν κατά μήκος του ουρανού σε τακτά χρονικά διαστήματα προβλέψιμα, τόσο τακτικά που οι αστερισμοί θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί και να προβλεφθούν, οι κινήσεις των κομητών πάντα φαινόντουσαν πολύ ασταθείς και απρόβλεπτες. Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους σε πολλούς πολιτισμούς να πιστεύουν ότι οι θεοί υπαγόρευαν τις κινήσεις τους και τους στέλνανε σαν μηνύματα.
Τι προσπαθούσαν να πουν οι θεοί; Μερικοί πολιτισμοί διάβαζαν το μήνυμα από τις εικόνες που έβλεπαν πάνω στον κομήτη. Για παράδειγμα σε μερικούς πολιτισμούς ο κομήτης έδινε την εντύπωση ενός γυναικείου κεφαλιού με τα μαλλιά να ανεμίζουν πίσω της. Αυτό το έβλεπαν σαν σύμβολο θρήνου και καταλάβαιναν ότι οι θεοί είχαν στείλει τον κομήτη στην γη επειδή ήταν δυσαρεστημένοι.
Άλλοι θεωρούσαν ότι ο επιμήκης κομήτης φαινόταν σαν ένα πύρινο σπαθί που λάμπει σε όλο τον νυχτερινό ουρανό, ένα παραδοσιακό σύμβολο του πολέμου και του θανάτου. Ένα τέτοιο μήνυμα από τους θεούς θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ότι η οργή τους θα είναι εξαπολυθεί σύντομα να πάνω στους ανθρώπους της γης. Τέτοιες ιδέες δημιουργούσαν τον φόβο σε όσους έβλεπαν τους κομήτες να διασχίζουν τον ουρανό. Η ομοιότητα του κομήτη, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο πράγμα που ενέπνευσε φόβο.
Στους αρχαίους πολιτιστικούς θρύλους έπαιξε επίσης ρόλο ο φοβερός τρόμος που ενέπνεαν αυτοί οι ουράνιοι νομάδες. Οι Ρωμαϊκές προφητείες, οι «οι Σιβυλλικοί Χρησμοί» που μιλούσαν για μια «μεγάλη πυρκαγιά από τον ουρανό, που έπεφτε στη γη», ενώ η αρχαιότερη γνωστή μυθολογία, το Βαβυλωνιακό «Έπος του Γιλγαμές», που περιγράφεται φωτιά, θειάφι, πλημμύρα και με την άφιξη ενός κομήτη.
Ο ραβίνος Moses Ben Nachman, ένας Εβραίος που ζούσε στην Ισπανία, έγραψε για τον θεό που παίρνει δύο αστέρια από το Khima και τα ρίχνει πάνω στην Γη για να ξεκινήσει τον Κατακλυσμό. Ο θρύλος των Yakut στην αρχαία Μογγολία αποκαλούσε τους κομήτες «κόρη του διαβόλου» , και προειδοποιούσε για καταστροφή, καταιγίδες και παγωνιά, όταν η «κόρη» πλησίαζε την Γη. Ιστορίες που συνδυάζουν τους κομήτες με τρομερές εικόνες είναι η βάση πολλών πολιτισμών στην Γή, και τροφοδοτούν τον τρόμο για τις θεάσεις κομητών δια μέσου της ιστορίας.
Η επίδραση των κομητών στους πολιτισμούς δεν περιορίζεται μόνο σε ιστορίες μύθων και θρύλων όμως. Οι κομήτες μέσα στην ιστορία έχουν κατηγορηθεί για μερικούς από τους πιο σκοτεινούς χρόνους. Στην Ελβετία ο κομήτης του Halley κατηγορήθηκε για τους σεισμούς, αρρώστιες, κόκκινη βροχή, ακόμη κα για την γέννηση δικέφαλων ζώων. Οι Ρωμαίοι έχουν καταγράψει ότι ένας φλογερός κομήτης σημάδεψε την δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, και ‘άλλος ένας κατηγορήθηκε για την υπερβολική αιματοχυσία κατά την μάχη μεταξύ της Πομπηίας και του Καίσαρα. Στην Αγγλία ο κομήτης του Haley κατηγορήθηκε ότι έφερε τον μαυρο θάνατο (πανούκλα).
Ακόμη και οι Ίνκας στην Νότιο Αερική, έχουν καταγράψει έναν κομήτη που προηγήθηκε μερικές μέρες της αφίξεως του Francisco Pizarro πρί τους κατακτήσει βιαίως. Οι κομήτες και οι καταστροφές δέθηκαν τόσο πολύ, ώστε ο Πάπας Calixtus III τον αφόρισε σαν όργανο του διαβόλου. (αυτοί οι Καθολικοί βρε παιδί μου, ξεχειλίζει η εξυπνάδα από τα μπατζάκια τους). Τελικά αν δεν υπήρχαν οι Κινέζοι να κρατάνε λεπτομερή αρχεία, ίσως ποτέ να μην είχαμε φτάσει στην κατανόηση των κομητών.
Αντίθετα με τους Δυτικούς συναδέλφους τους οι Κινέζοι αστρονόμοι κράταγαν εκτενή αρχεία των εμφανίσεων, της τροχιάς και την εξαφάνιση εκατοντάδων κομητών. Εκτενείς Άτλαντες έχουν βρεθεί ακόμη από την δυναστεία των Han, που περιγράφουν τους κομήτες σαν «αστέρια φασιανούς με μακριά ουρά» η «αστέρια σκούπες» και συνδυάζανε τους διαφορετικούς τύπους κομητών με διαφορετικές καταστροφές. Αν και οι Κινέζοι θεωρούσαν τους κομήτες σαν «αχρεία αστέρια», τα εκτεταμένα αρχεία τους βοήθησαν αργότερα τους αστρονόμους να αποφασίσουν για την πραγματική φύση των κομητών.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν φοβούνται πλέον στην θέα ενός κομήτη, ακόμη εμπνέουν φόβο παντού στην γη από το Χόλυγουντ μέχρι τις λατρείες της Ημέρας της Κρίσεως. Οι ΗΠΑ έστησαν ένα πρόγραμμα, το Near Earth Asteroid Tracking (NEAT) ώστε να μας προφυλάσσει ειδικά από τέτοιους «θεϊκούς κίνδυνους».
Ωστόσο, παρόλο που κάποτε θεωρούνταν ως οιωνοί της καταστροφής, και αγγελιοφόροι του θεού (ών), σήμερα μια επιστημονική προσέγγιση έχει βοηθήσει να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες. Είναι η επιστήμη η αιτία που οδήγησε την καταπολέμηση αυτού του φόβου από την εποχή των αρχαίων. Πρόκειται για την επιστήμη και τη λογική που ενθάρρυνε το ανθρώπινο πνεύμα ώστε να βγει έξω και να ταξιδέψει σε έναν κομήτη. Η επιστήμη είναι η αιτία που θα ξεκλειδώσει τα μυστικά που κατέχουν.
Το θέμα είναι σοβαρό και φυσικά δεν εξαντλείται σε ένα αρθράκι. Όμως το μεγάλο θέμα είναι Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΗΤΩΝ! Ένα θέμα ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ για την επίσημη επιστήμη όπως όλα σχεδόν, δες «Το Βιβλίο Των Καταραμένων Charles Fort» . Έτσι όταν ο Δρ. Σταμάτης Κριμιτζής της NASA έστειλε ένα διαστημόπλοιο να προσκρούσει στις 4 Ιουλίου 2005 στον κομήτη Tempel 1, οι επιστήμονες πάθανε την πλάκα τους (όχι ότι δεν ξέρανε, οι τύποι της NASA) .
Δέκατα πριν προσκρούσει στο ΕΠΙΣΗΜΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΟΜΑΤΙ ΠΑΓΟΥ (έτσι θεωρούν τους κομήτες) είδαν αφού πέρασαν την ουρά ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΟΥΦΙΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΠΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ … ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΑΜΠΟ ΗΛΙΟ! Σταματάω εδώ, γιατί θα πάρω φόρα με την ζώνη Kuiper και το νέφος Oort και τα τρισεκατομμύρια κομήτες που τα απαρτίζουν, το Ηλεκτρικό Σύμπαν και … την Αστρομηχανική. (Δώσε μια ματιά. Νομίζω πως ανήκουμε κάπου, κάποιοι μας κατέχουν ! και O Παράξενος Κόσμος του Τσαρλς Φορτ)
[Πηγή]
Το είδαμε εδώ