Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

~ Φιδομπότ ~ Xειρουργικά ρομπότ θα ελίσσονται σαν φίδια μέσα στο σώμα +Βίντεο

.
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς θα αντικατασταθούν με επεμβάσεις στις οποίες λεπτά οφιοειδή ρομπότ θα εισάγονται στον ασθενή.... από μια μικρή τομή και θα μετακινούνται μόνα τους μέχρι το προβληματικό σημείο.

Στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ, o Δρ Χάουι Τσόζετ τελειοποιεί σωληνοειδή, εύκαμπτα ρομπότ, με διάμετρο όσο ένα κέρμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για επεμβάσεις στην καρδιά, τον προστάτη και άλλα όργανα.

Τα «φιδομπότ» μπορούν να μεταφέρουν μικροκάμερες, ψαλίδια, λαβές και άλλα εργαλεία, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που μετρούν βιοχημικές παραμέτρους ή ελέγχουν τη λειτουργία των νεύρων.

Η νέα προσέγγιση θα προσέφερε οφέλη για όλους: οι γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν πιο λεπτές κινήσεις, οι ασθενείς θα αναρρώνουν ταχύτερα και τα νοσοκομεία θα εξοικονομούν χρήματα από τη μειωμένη διάρκεια των επεμβάσεων και τα μειωμένα νοσήλια.
Με ανάλογα «φιδομπότ» πειραματίζεται ο Μάικλ Αργκενζιάνο, επικεφαλής Καρδιοχειρουργικής Ενηλίκων στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia, επίσης στη Νέα Υόρκη.

«Είναι σαν να συρρικνώνεται ο χειρουργός και να καταφέρνει να φτάσει στην καρδιακή βαλβίδα» σχολίασε για τα πλεονεκτήματα της νέας προσέγγισης,.

Ο Αργκενζιάνο συμμετείχε σε κάποιες από τις πρώτες κλινικές δοκιμές χειρουργικών ρομπότ πριν από δέκα χρόνια. Τώρα, αναφέρει, τα φιδομπότ έχουν γίνει σύνηθες εργαλείο για πολλά μεγάλα νοσοκομεία.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι η τεχνολογία έχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Τα σημερινά ρομπότ, εξηγεί, συνδέονται μέσω ενός καλωδίου με εξωτερικά συστήματα ελέγχου και παροχής ενέργειας. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν πιο αυτόνομα ώστε να ελίσσονται μέσα στο σώμα από μόνα τους.

Ο Αργκενζιάνο επισημαίνει όμως ότι τα φιδομπότ παρουσιάζουν το μειονέκτημα του υψηλού κόστους, το οποίο τα καθιστά απαγορευτικά για τα μικρά νοσοκομεία.
Καθώς τα συστήματα βελτιώνονται, όμως, οι τιμές θα έπεφταν.

Τα πλεονεκτήματα των φιδομπότ είναι εξάλλου τόσο πολλά ώστε η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να βρει πολλές ακόμα εφαρμογές: Πίσω στο Πίτσμπουργκ, ο Δρ Τσόζετ αναπτύσσει οφιοειδή ρομπότ για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αρχαιολογικές έρευνες στην Ερυθρά Θάλασσα.
[Πηγή]

Slithering Snakebot

DailyPlanetClips

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ