Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Πως φτιάχνουμε γαλέτα

.
Η γαλέτα είναι ένα είδος αποξηραμένου ψωμιού, το οποίο είναι πολύ σκληρό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι συντηρείται για πολύ μεγάλο διάστημα. Όσοι έχουν υπηρετήσει.... θα την έχουν δει, αν όχι φάει. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλα τα στρατιωτικά σώματα, παγκοσμίως. Αν φυλαχτεί σε κατάλληλο μέρος μπορεί να κρατήσει και δεκαετίες ολόκληρες, μάλιστα στις ΗΠΑ έχουν σε μουσείο, γαλέτα από τον εμφύλιο πόλεμό τους (φωτο). Είτε θέλετε να την έχετε ως φαγώσιμο για έκτακτη ανάγκη, είτε σαν μέσο φύλαξης για αλεύρι, η γαλέτα είναι πολύ χρήσιμη.

Υλικά
Η αναλογία είναι, για κάθε μια κούπα αλεύρι, προσθέτουμε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και τόσο νερό ώστε η ζύμη να γίνει σκληρή, χωρίς να κολλάει στα χέρια αλλά ούτε υπερβολικά σκληρή ώστε να σπάει. Με μερικές δοκιμές θα το καταλάβετε.

Συνταγή
Μια πολύ απλή συνταγή είναι η εξής:
• 4 κούπες τσαγιού αλεύρι (συνήθως σκληρό, αλλά ό,τι και να βάλετε θα γίνει)
• 4 κουταλιές του γλυκού αλάτι
• 2 κούπες τσαγιού νερό (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο, ίσως περισσότερο, εξαρτάται από το αλεύρι)
Αυτή είναι η βασική / παραδοσιακή συνταγή. Στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες συνταγές οι οποίες χρησιμοποιούν και άλλα υλικά όπως ζάχαρη, ξηρούς καρπούς κτλ. Αυτό ναι μεν καλυτερεύει πολύ την γεύση, αλλά μειώνει δραστικά την αντοχή τους στο χρόνο. Συνεπώς αν προσθέσετε επιπλέον υλικά, δεν θα διατηρηθούν τόσο όσο με την απλή συνταγή. Δείτε εδώ άλλες συνταγές

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σκληρή, όπως ανέφερα παραπάνω. Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τετράγωνα κομμάτια με πάχος 1εκ. Με μια οδοντογλυφίδα, κάνουμε πολλές τρύπες και στις δυο πλευρές, ώστε να ψηθεί η γαλέτα μας καλά, εσωτερικά. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό φύλλο και τις βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την θερμοκρασία, οπότε και θα αλλάξει ο χρόνος ψησίματος. Αυτό που θέλουμε είναι να ροδίσουν και στις δυο πλευρές και όταν τις βγάλουμε να είναι αρκετά σκληρές.

Αφού τις βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τις για μερικές ώρες να κρυώσουν και να αποβάλλουν τυχόν υγρασία. Οι γαλέτες είναι έτοιμες. Αν τις δοκιμάσετε θα δείτε ότι είναι πραγματικά πολύ σκληρές σαν τούβλο. Μπορείτε να τις βρέξετε σε καφέ, τσάι ή νερό για να μαλακώσουν και να τις φάτε απευθείας ή να τις τρίψετε σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντας νερό να τις κάνετε σαν μια ζύμη, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πχ για ψωμί.

Αν θέλετε να τις συντηρήσετε για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να τις κλείσετε σε σακούλες με κενό αέρος ή να τις βάλετε σε ένα βάζο από αυτά με το πλαστικό στο χείλος τους που κλείνει ερμητικά. Αποθηκεύεστε τις σε σκιερό και δροσερό μέρος.
fugazigr

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ