Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τι προσδοκά η Μόσχα από τον Σαμαρά;

.
“Οι καιροί ου μενετοί” για την Ελλάδα και το νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο δείχνει να διαμορφώνεται μετά από τις δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις....

Μετά την "ψυχρολουσία" της 6ης Μαίου όταν τα δύο κόμματα εξουσίας,(Ν.Δ.και ΠΑΣΟΚ), δεν κατάφεραν να πάρουν, απο κοινού,150 συν μία έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τώρα, με τη νέα εκλογική αναμέτρηση, τα πράγματα "ήρθαν στη θέση τους"! Οι δύο πυλώνες του συστήματος εξουσίας που κυριάρχησε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, παρά τις "χαοτικές διαφορές" που υπήρχαν στις πολιτικές τους τα προηγούμενα χρόνια, συμφώνησαν να συγκυβερνήσουν. Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία! Πόσο απόμακρες φαντάζουν οι εποχές (μόλις πριν απο 30 μήνες ήταν) που το ένα κόμμα μόνο του έπαιρνε 165-170 βουλευτές!

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών βγήκε μια είδηση που έλεγε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολλάντ τηλεφώνησε στον... Ε.Βενιζέλο για να τον ...συγχαρεί για το αποτέλεσμα! Πέρα από την κομματική "αλληλεγγυη" που ίσως εξέφρασε, όπως δηλώθηκε, μήπως το τηλεφώνημα ήταν και ο βασικός λόγος που άλλαξε άρδην η θέση του κ. Βενιζέλου, και από το "δεν πάμε σε κυβέρνηση χωρίς το Σύριζα" είχαμε τη δήλωση ότι "δεν θα αφήσουμε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση"; Οπως και να' χει η Ελλάδα έχει πλέον κυβέρνηση. Αυτή που επιθυμούσαν διακαώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. Και αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Μπορεί αυτό να απέτρεψε " το διαζύγιο με το ευρώ" όπως γράφει η ρωσική "Βεντομοστι", αλλά δεν αποτελεί παρά μια ανάσα, μόνο, για τις αγορές. "Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα περάσει δύσκολο καλοκαίρι, αφού θα αναγκαστεί να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα την ώρα που η χώρα, έτσι και αλλιώς, συγκλονίζεται από κοινωνικές αναταραχές. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πεισμένη πως τα μέτρα προσαρμογής που επέβαλλαν οι εταίροι, κατεδαφίζουν την οικονομία της χώρας, δίνει το δικό της στίγμα η έγκριτη εφημερίδα.

Ο απεσταλμένος του ρωσικού καναλιού ΝΤΒ στην Αθήνα για την κάλυψη του θέματος των εκλογών, στο κυριακάτικο ρεπορτάζ ισχυρίστηκε πως ο Αντώνης Σαμαράς έδειχνε εκνευρισμένος μετά τη δήλωση της Ανγκελας Μέρκελ,ότι τώρα οι Ελληνες πρέπει να εκπληρώσουν απόλυτα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις συμφωνίες.

Πύρρειος νίκη;
Πράγματι, στη Μόσχα οι αναλυτές κατανοούν πως η κατάσταση στη Ελλάδα δεν πρόκειται να βγεί απο την αβεβαιότητα, αν δεν υπάρξει κάποιο καινούργιο στοιχείο στον ορίζοντα. "Καμμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να εφαρμόσει πλήρως τις απαιτήσεις του Βερολίνου, απλά διότι οι Ελληνες ψηφοφόροι πάραυτα θα την ανατρέψουν", γράφει ο οικονομικός αναλυτής Μαξίμ Μπρατέρσκι. Η Μέρκελ μετά την ήττα του Σαρκοζί έχει βρεθεί σε απομόνωση, αφού είναι η μόνη που συνεχίζει να στηρίζει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τη λιτότητα, ενώ πιέζεται από τους Βρεττανούς και την εσωτερική αντιπολίτευση, ακόμα και μέλη της κυβέρνησής της. Αυτό, εκτιμά ο ρώσος αναλυτής, το έχουν καταλάβει οι Ελληνες και επιδιώκουν απεγνωσμένα να πετύχουν την αναθεώρηση όρων της συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής του κέντρου ευρωπαϊκών ερευνών της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Γιούρι Κβασνίν, ο οποίος κάνει λόγο για "πύρρεια νίκη" μιας κυβέρνησης που κινδυνεύει, μετά τη λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων, να ανοίξει το δρόμο για την επικράτηση του Σύριζα. Αυτό, εκτιμά ο Κβασνίν, μπορεί να αποτραπεί μόνο με πολιτική βούληση της Ε.Ε., η οποία πρέπει να μετριάσει τους δυσβάστακτους όρους του μνημονίου, να πάει σε υποχωρήσεις, να προωθήσει μέτρα οικονομικής ανάκαμψης, να πάει σε νέο " κούρεμα" του χρέους και να εφαρμόσει πρόγραμμα στήριξης των περισσότερο ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας.

Ρωσία - Ελλάδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, στις αρχές του χρόνου. Ως εν δυνάμει τότε πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει απο πρώτο χέρι γνώση για το πως και σε ποιούς τομείς της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ρώσοι με επενδυτικά προγράμματα. Στη Μόσχα, όπου παρακολούθησαν την πορεία των εκλογών στην Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπάρχει ετοιμότητα για ένα επιχειρηματικό άνοιγμα προς την Αθήνα.

Αρκεί να αποφευχθούν οι ακατανόητοι αποκλεισμοί και η πειθήνια υποταγή στα κελεύσματα των Δυτικών εταίρων επι παντός επιστητού. Και βέβαια να βγούν από την κατάψυξη τα έργα που ήταν σε πορεία συζητήσεων, ακόμα και συμφωνιών, από το προηγούμενο τρίχρονο. Οι πάντες συμφωνούν πως μόνο η ανόρθωση της οικονομίας μπορεί να βγάλει τη χώρα από το βάλτο της κρίσης, άρα χρειάζονται επενδύσεις. Η Μέρκελ και οι όμοιοί της επ΄αυτού σιωπούν. Ας αναζητήσει λοιπόν από μόνη της η νέα κυβέρνηση λύσεις σε άλλους προσανατολισμούς. Οι καιροί ου μενετοί.

Αλέξανδρος Δημητρίου, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
«Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ»


Το είδαμε εδώ