Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Νωρίτερα άρχισε η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό

.
Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου των κυκλώνων του Ατλαντικού, η οποία διαρκεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Φέτος ωστόσο, για.... πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, δύο κυκλώνες κατεγράφησαν πριν από την 1η Ιουνίου.

Επιστήμονες, οι οποίοι τον Απρίλιο προέβλεπαν 10 τροπικές καταιγίδες, εκτιμούν τώρα ότι αυτή η εξάμηνη περίοδος θα περιλαμβάνει 13, εκ των οποίων πέντε θα εξελιχθούν σε κυκλώνες και δύο σε ισχυρούς κυκλώνες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φέτος οι μετεωρολόγοι θα έχουν περισσότερη δουλειά από προηγούμενες χρονιές: ο μέσος όρος την τελευταία τριακονταετία στη λεκάνη του Ατλαντικού είναι 12 τροπικές καταιγίδες με όνομα (δηλαδή καταιγίδες που συνοδεύονται από ανέμους 62 χιλιομέτρων την ώρα), 6 κυκλώνες (άνεμοι τουλάχιστον 120 χλμ./ώρα) και 3 μεγάλοι κυκλώνες (178 χλμ./ώρα).

Πέρυσι, η περιοχή «είδε» 19 τροπικές καταιγίδες με όνομα. Φέτος, η δραστηριότητα αναμένεται χαμηλότερη εξαιτίας αρκετών παραγόντων με βασικότερο την υποχώρηση, τους τελευταίους μήνες, της Λα Νίνια, η οποία ευθύνεται για τις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό ωκεανό. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το φαινόμενο διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε περιόδους με περισσότερους κυκλώνες σε σχέση με το μέσο όρο.

Άλλοι παράγοντες είναι η ενισχυμένη διάτμηση του ανέμου στην περιοχή ανάπτυξης των κυκλώνων και οι θερμοκρασίες στο ανατολικό άκρο του Ατλαντικού που αυτήν την περίοδο είναι χαμηλότερες από τις φυσιολογικές. Τα δεδομένα στις προβλέψεις θα μπορούσε να αλλάξει, προς το τέλος του καλοκαιριού, μια πιθανή επανεμφάνιση του Ελ Νίνιο, ο οποίος έχει αντίθετη επίδραση από τη Λα Νίνια.

«Ανεβάσαμε ελαφρώς τον αριθμό [των κυκλώνων που αναμένεται να εκδηλωθούν] από την πρόβλεψή μας τον Απρίλιο, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για το κατά πόσο θα αναπτυχθεί ένας Ελ Νίνιο στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και λόγω των κάπως οριακών συνθηκών που επικρατούν στη λεκάνη του Ατλαντικού», λέει ο ειδικός σε θέματα κυκλώνων Φιλ Κλότσμπαχ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όπου γίνονται τέτοιες προβλέψεις τα τελευταία 30 χρόνια.

«Κλειδί» η ετοιμότητα

Ο Κλότσμπαχ και η ομάδα του προέβλεψαν και τους δύο κυκλώνες Μπέριλ και Αλμπέρτο που σχηματίστηκαν το Μάιο, πριν από την έναρξη της περιόδου. «Ιστορικά, η δραστηριότητα πριν από την 1η Ιουνίου έχει μηδαμινές συνέπειες για την υπόλοιπη περίοδο των κυκλώνων», εξηγεί ο Ουίλιαμ Γκρέι που ίδρυσε την ομάδα προβλέψεων του πανεπιστημίου. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες προειδοποιούν όσους ζουν σε περιοχές που πλήττονται από κυκλώνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο Κατρίνα, που σχηματίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού και έπληξε τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή τον Αύγουστο του 2005, θεωρείται ο πλέον καταστροφικός κυκλώνας του Ατλαντικού, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 1500 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το είδαμε εδώ