Τρίτη 29 Μαΐου 2012

~ Βιέννη και Τεργέστη ~ Βαλκάνιος πραματευτής (Βίντεο)

.
Η περιδιάβαση στη Βιέννη, στο κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού ολοκληρώνεται στην πέμπτη εκπομπή του «Βαλκάνιου Πραματευτή». Μας ξεναγούν στους χώρους που.... είναι δεμένοι με τη δράση των Ελλήνων, ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, η ιστορικός Βασιλική Σειρηνίδου, ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Αλεξανδρής, κ.ά.

Η κάμερα αποτυπώνει τον πλούσιο διάκοσμο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, των Ελλήνων αποδήμων που πολιτογραφήθηκαν Αυστριακοί, αναζητά τους αποδήμους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης, όπως...
το μαικήνα της μουσικής της Βιέννης Νικόλαο Δούμπα από τη Βλάστη Κοζάνης και ψάχνει στο παλιό νεκροταφείο της πόλης τους έγκριτους Μακεδόνες, Ηπειρώτες και Θεσσαλούς που έμειναν για πάντα στη Βιέννη.

Ένας από τους απογόνους των πρώτων Ελλήνων που έφτασαν το 18ο αιώνα στη Βιέννη είναι ο καθηγητής Μαξ Ντιμίτερ Πέϊφους, που μιλάει για την καταγωγή του και τον Ελληνισμό της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο καθηγητής Πέϊφους, που κατέχει την ελληνική γλώσσα, είναι απόγονος της οικογένειας Τίρκα, που έφτασε στη Βιέννη από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου.

Στην Τεργέστη, που διατηρεί και σήμερα ανθηρή ελληνική κοινότητα, οι Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν εκτός από το εμπόριο και σε ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες (Ράλλης, Σκαραμαγκάς, Σταμάτης, κ.ά.).

Ονομαστά είναι τα αρχοντικά και τα «παλάτσο» των Ελλήνων, όπως του Σκαραμαγκά, του Ράλλη, του Γαλάτη, του Γεωργιάδη, κ.ά. Η πλούσια δραστηριότητα και η συμβολή των Ελλήνων στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης αποτυπώνεται στα μουσεία όπως το Μουσείο και η Πινακοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας, το Μουσείο Ιωάννη Σκαραμαγκά, το Μουσείο Σταυρόπουλου, η πλούσια βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας, με παλιές ελληνικές εφημερίδες και παλαίτυπα βιβλία κ.ά.

Στην Τεργέστη συνεχίζει να λειτουργείται στα ελληνικά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και να λειτουργεί ελληνικό σχολείο.

Ο Έλληνας Κυριάκος Κατράρος σχεδίασε το Χρηματιστήριο της Τεργέστης και ήταν ο πρώτος πρόεδρός του.

Οι εντυπωσιακοί τάφοι στο ορθόδοξο νεκροταφείο, όπως της οικογένειας Σκαραμαγκά, με επιτύμβια γλυπτά, δείχνουν την οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων της Τεργέστης.

Οι Έλληνες της πόλης ενέπνευσαν τον Άγγλο συγγραφέα Τζέϊμς Τζόϊς κατά την παραμονή του, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Τεργέστη, το μυθιστόρημα «Οδυσσέας», που θεωρείται ένα από τα καλύτερα λογοτεχνήματα του 20ου αιώνα.

Για τη δράση των Ελλήνων της Τεργέστης μιλούν στην τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ μέλη της ελληνικής κοινότητας, όπως ο Ευάγγελος Πανταρότας και ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας Τιμόθεος Ελευθερίου,ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών (που αφιέρωσε στο θέμα της διδακτορικής της διατριβής στον Ελληνισμό της Τεργέστης) Όλγας Κατσιαρδή-Hering, της Μαρίνας Κέδρου και του Έλληνα προξένου Μενέλαου Παππά.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Απόστολος Κρυωνάς
Έρευνα-κείμενα: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος
Διευθυντές φωτογραφίας: Γιώργος Καραδήμος και Προκόπης Δάφνος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Βαλκάνιος Πραματευτής Επ.5 ~ Βιέννη και Τεργέστη από KRASODAD


Το είδαμε εδώ