Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα. Το νέκταρ της υγείας

.
Ο κουρκουμάς είναι το κύριο μαγειρικό βότανο της Ινδικής μαγειρικής. Εκεί οφείλουν τις κίτρινες άκρες των δακτύλων τους όλες οι Ινδές. Αυτό το έντονο κίτρινο.... χρώμα που έχει την δύναμη να αφήνει το χρώμα του όπου κι αν ακουμπήσει, οφείλεται στην κουρκουμίνη, αυτήν την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που δρα καταλυτικά και επιθετικά σε πολλές ασθένειες οι οποίες ταλαιπωρούν τον δυτικό κόσμο.

Αιώνες τώρα, οι αγιουρβεδικοί γιατροί, χρησιμοποιούν τον κουρκουμά κατά των πόνων και των φλεγμονών. Οι Αμερικανοί φυσίατροι, συστήνουν συχνά το βότανο ή την κουρκουμίνη για τους πόνους των αρθρώσεων. Επίσης οι φαρμακοβιομηχανίες, το συστήνουν ολοένα και περισσότερο στα σκευάσματα τους. Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ.
Συνιστάται για την πρόληψη του καρκίνου. Οι φυσικοί αναστολείς COX-2 εμποδίζουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που θρέφουν τους όγκους. Παρεμποδίζει την τρελή διαίρεση των κυττάρων που προκαλείται από τον καρκίνο. Οι γιατροί θεωρούν καρκινοπροστατευτική ποσότητα, τα 10m.g.κουρκουμίνης ανά κιλό του σώματος. Πιο αποτελεσματικό γι αυτόν τον σκοπό θα ήταν το εκχύλισμα κουρκουμίνης από ομοιοπαθητικά φαρμακεία η καταστήματα υγιεινής διατροφής. Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.
Οι φυσίατροι συνιστούν προληπτικά να λαμβάνετε μια ποσότητα κουρκουμίνης των 400mg τρεις φορές την μέρα. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη δράση της, συνδυάστε την με μαύρο πιπέρι. Η πιπερίνη, διπλασιάζει τα επίπεδα της κουρκουμίνης στο αίμα διαφορετικά η κουρκουμίνη αποροφάται δυσκολότερα από το έντερο.

ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΚΩΤΙ.
Η κουρκουμίνη προστατεύει το ήπαρ. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της ηπατίτιδας. Ανάλογες μελέτες στην Αμερική έχουν δείξει ότι οι τοξίνες που επιτίθενται στο συκώτι, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τον κουρκουμά ή την κουρκουμίνη.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ.
Ως αντιφλεγμονώδες προϊόν η κουρκουμίνη συστήνεται σε κάθε πάθηση με την κατάληξη –ίτιδα. Όπως βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, αρθρίτιδα κ.α. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με την γεύση του, αρκεί να την βάλετε στις σούπες, το τσάι, τα λαχανικά και τα χορταρικά σας. Ακόμη καλύτερα αν θέλετε να συνδυάσετε διασκέδαση μαζί με την τάση σας για καινούριες γευστικές ανακαλύψεις, πειραματιστείτε με την ινδική κουζίνα.

Αντενδείξεις: Μην τον χρησιμοποιείτε θεραπευτικά αν παράγετε υπερβολικά στομαχικά οξέα, αν έχετε έλκος, πέτρες στη χολή ή απόφραξη του χοληδόχου πόρου.


Το είδαμε εδώ